Strony

piątek, 7 lutego 2014

Batony owsiane - zdrowa przekąska do pracy i szkoły



"Bardzo dobre batoniki!" - takiego sms-a dostałam od Męża, który zazwyczaj jest sceptycznie nastawiony do różnych ciast i ciastek, które pakuję mu do pracy. To chyba znaczy, że dają radę, prawda? ;)
Idealnie sprawdzą się jako drugie śniadanie/przegryzka dla dzieciaków :)


Składniki:
2 szklanki płatów owsianych
1 szklanka orzechów/suszonych owoców/pestek/pokruszonych płatków śniadaniowych – ja dałam: posiekane orzechy laskowe, ziarna słonecznika i kokos
1/4 kostki masła
4 łyżki brązowego cukru
1/4 szklanki miodu
łyżeczka ekstraktu waniliowego

Masło, cukier, ekstrakt waniliowy i miód wkładamy do garnka i podgrzewamy. Po chwili caość powinna zacząć bulgotać – nie zmniejszając temperatury trzymamy na ogniu jeszcze około 2-3 minuty (warto pilnować, żeby nic nie wykipiało). 
Po tych paru minutach wyłączamy i dodajemy wszystkie sypkie składniki (orzechy, ziarna, owoce, itp) i dokładnie mieszamy. 
Całość przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia lub folią spożywczą blaszkę, wyrównujemy, lekko ugniatamy i jak ostygnie – wstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wyjmujemy i kroimy na batony ostrym nożem.
Batony najlepiej przechowywać w lodówce – po wyjęciu są dość twarde, ale po chwili poza lodówką – miękną i są pysznie ciągnące.

Jeśli ktoś jest czekoladoholikiem: batony są dobre maczane w rozpuszczonej czekoladzie – można zamoczyć je od spodu i włożyć do lodówki, żeby czekolada zastygła :)

Smacznego :)

 Zapraszam na profil Ewa Kuchennie na facebooku.
Dietetyczne ciasteczka

8 komentarzy:

  1. Batoniki wyglądają przepysznie i... zdrowo. Podoba mi się też paczuszka, przewiązana sznurkiem :-) Jeśli wypróbuję przepis, to podzielę się opinią.

    http://nowoczesnadama.blogspot.com/
    http://instagram.com/marta_verdi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie się pochwal - albo tu albo na facebooku: https://www.facebook.com/pages/Ewa-Kuchennie-Kuchnia-to-serce-domu/683595538318332?ref=hl
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Uwielbiam wszystko co z płatków owsianych tak więc te batoniki są dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A jeśli zamiast płatków użyłabym otrębów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, możesz spróbować, choć podejrzewam, że będziesz musiała ich dać trochę więcej niż płatków - mogą zdecydowanie inaczej 'zlepiać' całość.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Ile sztuk wychodzi z podanych proporcji? Jak długo można przechowywać gotowe już batoniki? Wyglądają smakowicie! Pozdrawiam, A.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi wyszło około 15 batoników - ale tu dużo zależy od ich wielkości i grubości, czyli od tego, jak się je pokroi.
      Myślę, że najbezpieczniej będzie przechowywać je koło tygodnia - dłużej też wytrzymają, ale mimo wszystko nie polecałabym przechowywać ich aż tyle czasu.

      Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Świetny przepisz ;) ana ile mniej więcej trzeba je wstawić do piekarnika?
    pozdrawiam ;*

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz! :)
Zapraszam również serdecznie do obserwowania bloga w Google+ oraz śledzenia na facebooku!

Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia :)