Strony

niedziela, 15 czerwca 2014

Tarta z białą czekoladą i truskawkami

Kiedyś zapytałam na profilu na facebooku co chcielibyście zobaczyć na blogu. Jedną z odpowiedzi była ta otrzymana od mojej koleżanki Asi - tarta z białą czekoladą. Wiem zatem, ze ten wpis sprawi jej przyjemność.
Jak się w weekend również okazało - ciasto sprzed paru lat pamięta również moja Szwagierka
Dziewczyny - ten przepis jest specjalnie dla Was!

Wiecie, że biała czekolada to tak naprawdę nie czekolada? Nie zawiera ona proszku kakaowego, a tylko białe czekolady naprawdę dobrej jakości zawierają trochę powyżej 30% miazgi kakaowej. Przeważnie więc to, co kupujemy w sklepach z czekoladą nie ma nic wspólnego. Tylko co z tego, skoro jest tak dobre? ;)
Składniki:
Tarta:
100 g zimnego masła
200 g mąki - ja użyłam tym razem krupczatki
2 łyżki cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli
Masa:
150 g masła
250 g czekolady
1 jajo i 4 żółtka
4 łyżki cukru
100 ml kremówki
Do ozdoby:
Truskawki lub inne świeże owoce
cukier puder do oprószenia - opcjonalnie

Tarta
Na stolnicy mieszamy mąkę z cukrem pudrem. Dodajemy żółtka, masło i szczyptę soli i całość siekamy. Całość zagniatamy w zwartą kulę i wkładamy na min. 30 minut do lodówki.
Po wyjęciu ciasta z lodówki, wałkujemy je i przekładamy do formy na tartę i nakłuwamy. Jeśli macie w domu groch lub kamyki do ciasta - wykładamy je na ciasto tak, żeby ono się nie wybrzuszało i nie zniekształcało. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 10 minut, aż spód się lekko zarumieni.

Masa
W rondelku topimy czekoladę i masło i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy żółtka, jajko i cukier puder i dokładnie miksujemy. Dodajemy kremówkę i miksujemy jeszcze chwilę, aż wszystkie składniki się połączą.
Masę przelewamy na lekko przestudzone ciasto.

Całość pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut aż środek się zetnie.
Uważajcie z czasem pieczenia, gdyż masa bardzo łatwo i szybko może się przypalić.

Ciasto przestudzić, udekorować i włożyć na całą noc do lodówki.
Podawać schłodzoną.

Smacznego :)

Milion smaków truskawek Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

11 komentarzy:

  1. Bardzo chętnie się poczęstuję ;) Truskawki i ta nieczekoladowa czekolada to pyszne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda fantastycznie... i ma wszystko to co lubię: kruche maślane ciasto, białą czekoladę, no i truskawki...

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Cała przyjemność po mojej stronie :)
      Mam nadzieję, że niedługo uda nam się przy takiej spotkać ;)

      Usuń
  4. Wow! Ciekawe czy bym dała radę zaprzestać na jednym kawałku ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniejsza o nazewnictwo, ważne, że smakuje bosko :)
    Piękna ta tarta :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Biała czekolada i truskawki..boskie połączenie :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz! :)
Zapraszam również serdecznie do obserwowania bloga w Google+ oraz śledzenia na facebooku!

Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia :)