Strony

wtorek, 9 września 2014

Sernik z jagodami na kruchym spodzie

Serniki - moja miłość w kuchni! :) Uwielbiam, uwielbiam i jako jedne z nielicznych - jadam! ;)

Ten sernik czekał na zostanie bohaterem wpisu jakiś czas. Został skonsumowany już dawno, lecz ja o nim cały czas pamiętam. Zwłaszcza, że jakiś kilogram jagód leży zamrożony w lodówce i czeka na głęboką zimę, żeby wypełnić cały dom swoim zapachem... Ja to już czuję ;)

Ciasto jest pyszne! Kruchy spód, kremowy sernik, rozpływające się w ustach jagody... Ach! :)
Składniki:
Kruchy spód i kratka:
2,5 szklanki mąki pszennej
kostka masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
Masa serowa:
1 kg tłustego twarogu zmielonego dwukrotnie
5 jaj
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
200 ml śmietany kremówki - 30 lub 36%
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
ok. 700 g owoców: u mnie jagody
 
Kruche ciasto:
Mąkę posiekać z masłem. Dodać żółtka, śmietanę, cukier i zagnieść. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części: 2/3 i 1/3. Mniejszą część ciasta włożyć do lodówki.
Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10-12 minut w temperaturze 200 stopni, do czasu, aż ciasto będzie jasnozłote.

Masa serowa
Wszystkie składniki: ser, cukier, mąki, ekstrakt, śmietanę i jaja; umieścić w misie miksera i zmiksować do otrzymania gładkiej, jednolitej masy. Nie miksować dłużej, bo wtedy do masy dostanie się dużo powietrza - to sprawi, że sernik wyrośnie wysoki, ale po ostudzeniu opadnie.
Masę wylać na podpieczony spód i podpiec 15 minut w temperaturze 160 stopni.
Po tych 15 minutach wyjąć z piekarnika, wysypać jagodami i wyłożyć  kruche ciasto, które do tej pory siedziało w lodówce - można albo je porwać na kształt kruszonki, albo, jak ja, zrobić kratkę. Piec przez kolejne 40 minut w temperaturze 170 stopni.

Wystudzić i schłodzić przez noc w lodówce.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. ja też jestem sernikożercą :D
    wspaniale się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Nieskromnie powiem, ze był pyszny ;)
      Pozdrawiam!

      Usuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz! :)
Zapraszam również serdecznie do obserwowania bloga w Google+ oraz śledzenia na facebooku!

Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia :)