Strony

środa, 9 października 2013

Knedle ze śliwkami

Strasznie dawno nie było mi dane jeść knedli ze śliwkami - jak mnie naszło, to nie mogłam ich nie zrobić! :)
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
1 kg śliwek
4 łyżki cukru
 Dodatkowo: masło, bułka tarta, cynamon, cukier puder - wedle uznania

Śliwki poprzekrawać na połówki i wyrzucić pestki - tu od razu zaznaczę - wybierzcie nieduże śliwki - dzięki temu knedle nie będą za duże.
Ziemniaki obrać i ugotować, jak już będą miękkie - chwilę przestudzić i przepuścić przez praskę. Do tak przygotowanych ziemniaków dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajka i sól i dokładnie wymieszać (nie ugniatać). Z ciasta odrywać kawałki, spłaszczać w rękach, na środek nakładać śliwkę i posypujemy ją ok.1/4 łyżki cukru, po czym zlepiamy dokładnie brzegi ciasta i toczymy chwilę w rękach, żeby uformować ładną kulkę. Gdyby ciasto Wam się lepiło do rąk - obtoczcie je w mące.
Knedle gotować we wrzące, i lekko osolonej wodzie około 5 minut - do chwili aż wypłyną na powierzchnię.

Podawać z dodatkami wedle uznania - ja najbardziej lubię gotowane z cukrem pudrem, natomiast Mąż smażone na patelni na maśle. A Wy?

Smacznego :)

I przy okazji zapraszam na profil Ewa Kuchennie na facebooku: KLIK
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz! :)
Zapraszam również serdecznie do obserwowania bloga w Google+ oraz śledzenia na facebooku!

Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia :)