Strony

czwartek, 6 marca 2014

Sernik na zimno z jabłkami

Jak ktoś mnie zna, to wie: uwielbiam serniki. Jeśli są bez rodzynek - zawsze spróbuję!
Sernik ten zrobiłam więc z ogromną przyjemnością ;)
Spód:
300 g ciastek maślanych
100 g roztopionego masła
2 duże jabłka
2-3 łyżki masła
1 łyżeczka cynamonu
Masa:
1 kg sera trzykrotnie mielonego 2/3 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżki żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny
Galaretka: 
500 ml soku jabłkowego (ja miałam jakiś domowy, ale taki dostępny na półce sklepowej też się nada)
3 łyżki żelatyny
1 duże jabłko 

Spód
Ciastka maślane drobno pokruszyć i dodać do roztopionego masła. Dokładnie wymieszać, wyłożyć na dno tortownicy i dokładnie uklepać. Włożyć na 30 minut do lodówki, żeby spód stwardniał.
w tym czasie jabłka kroimy na cienkie płatki, posypujemy cynamonem i podsmażamy na patelni z roztopionym masłem aż się zarumienią. Studzimy i wykładamy na spód.

Masa
Twaróg zmiksować z drobnym cukrem, kremówką i cukrem waniliowym. 
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, dodać do masy serowej i wszystko szybko zmiksować - można dodawać ciepłą żelatynę, z masą nie stanie się nic. Nie miksować długo - tylko do polączenia się wszystkich składników.
Masę wylać na spód i wstawić do lodówki, żeby stężała.


Galaretka
Sok jabłkowy zagotowujemy - dodajemy do niego żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy i wylewamy na stężałą masę serową dodając na wierzch jabłka pokrojone w plastry lub - jak u mnie - po prostu pokrojone w mniejsze kawałki.

Chłodzimy około 3-4 godzin aż galaretka całkiem stężeje.

Smacznego :)


 Zachęcam do polubienia facebookowego profilu Ewa Kuchennie :)
Żeby sernik się lepiej z formy wyjmował i żeby galaretka się nie rwała - wykleiłam boki papierem do pieczenia. Wystarczy formę lekko wysmarować masłem i przykleić do niej pasek papieru.
Serniki dla Miksera - edycja 1.14

14 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie serniki, pychotka :)
    Pozdrawiam i zapraszam serdeczie do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik z jabłkami to dla mnie nowość :) Twój wygląda kusząco ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. znam sernik, znam jabłecznik, ale tego połączenia?
    Nieee.. I coś mi się wydaje, że wiele tracę!!

    OdpowiedzUsuń
  4. A wiesz, że ja - prawdziwa sernikoholiczka - z jabłkami takiego cuda jeszcze nie próbowałam;) Świetne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały sernik, robię bardzo często podobny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny sernik ,dla mnie poza zasięgiem,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Za super bloga zgłaszam nominację do Lieber Blog Award :) Gratulacje, szczegóły tutaj: http://jazzowesmaki.blogspot.com/2014/03/liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń
  8. Za super bloga zgłaszam nominację do Lieber Blog Award :) Gratulacje, szczegóły tutaj: http://relaxinkitchen.blogspot.com/2014/03/liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszności:) Na taki sernik mamy zawsze ochotę:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie chodzi za mną od kilku dni taki serniczek na zimno. Z galaretka i owocami mmm.. pychotka ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz! :)
Zapraszam również serdecznie do obserwowania bloga w Google+ oraz śledzenia na facebooku!

Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia :)