Strony

środa, 14 stycznia 2015

Tarta z białą czekoladą i granatem

Biała czekolada i granat to jedno z połączeń, które nigdy mi się nie znudzi. Mam chyba z 5 różnych przepisów na tartę z połączeniem tych dwóch, dziś chyba najprostsza z nich :)
 
Składniki:
Spód:
100 g masła
200 g mąki
4 łyżki cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki śmietany 18%
Krem:
200 g śmietany kremówki 30 lub 36%
250 g serka mascarpone
2 tabliczki białej czekolady
Dodatkowo:
1 granat

Wszystkie składniki na spód zagnieść w zwartą kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na min. 30-40 minut. Po tym czasie wyjąć, rozwałkować i wyłożyć ciastem formę do tarty. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na około 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec jeszcze 10 minut.
Ciasto wyjąć i ostudzić.

Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i ostudzić.
Kremówkę ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone i ostudzoną, roztopioną czekoladę i delikatnie wymieszać.
Tak przygotowany krem wyłożyć na kruchy spód. Posypać pestkami granatu i włożyć do lodówki na minimum 3 godziny.

Smacznego :)

4 komentarze:

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz! :)
Zapraszam również serdecznie do obserwowania bloga w Google+ oraz śledzenia na facebooku!

Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia :)