Składniki:
500 g tłustego twarogu potrójnie mielonego
3 żółtka
150 g cukru
150 ml śmietany 30 lub 36%
100 g masła
1 laska wanilii
skórka starta z 1 pomarańczy
skórka starta z 1 cytryny
ok. 2/3 szklanki pokrojonych migdałów, orzechów i bakalii
Żółtka utrzeć z cukrem i ziarnami z laski wanilii. Miksując dalej dodać śmietanę.
Naczynie w którym miksowaliśmy w/w składniki stawiamy na większym
naczyniu z gotującą się wodą, tak, aby woda z większego garnka nie
dotykała naczynia z ubitymi jajkami. Ubijać ok. 10-15 minut aż masa
zgęstnieje.
Gdy masa zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i dodajemy po trochu masło i po
łyżce sera. Gdy całość będzie jednolita i gładka dodajemy skórkę
pomarańczową, skórkę z cytryny, migdały, orzechy i bakalie i dokładnie
wymieszać.
Masę przekładamy do formy wyłożonej gazą lub bawełnianą ściereczką.
Ściereczkę zawijamy na górze masy i wkładamy najlepiej na 12 godzin do
lodówki.
Po stężeniu odwracamy na talerz i ściągamy gazę/ściereczkę.
Smacznego :)
Miałam w tym roku robić, ale że nie mogę sama jej jeść to nie zrobię ;)
OdpowiedzUsuńWyszła ci wspaniała :)
Nigdy nie jadłam paschy. Może spróbuje zrobić? :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że spróbowałaś i wyszła pyszna :)
UsuńWygląda fantastycznie! Aż czuję te mniamuśne aromaty! ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń