2 żółtka
200 g masła
Masa kajmakowa:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
Dodatkowo:
8 kostek gorzkiej czekolady
8 kostek gorzkiej czekolady
1 łyżka mleka 3,2%
płatki migdałowe (lub całe migdały)
Puszkę
mleka skondensowanego włożyć do wysokiego garnka i zalać zimną wodą.
Gotować pod przykryciem przez 2,5 godziny, uzupełniając wygotowaną wodę
tak, by puszka była cały czas przykryta wodą.
Mąkę
wymieszać z cukrem pudrem i zmielonymi migdałami. Dodać żółtka i
pokrojone w kostkę masło i szybko zagnieść jednolite, zwarte ciasto.
Ciasto owinąć w folię i odłożyć do lodówki na godzinę.
Po
godzinie ciasto rozwałkować na kształt prostokąta pozostawiając ciut
więcej ciasta na bokach (ja odkroiłam z każdej strony pasek, który
zwinęłam w spiralę i z pomocą rozbełtanego jajka przylepiłam do ciasta).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 minut, do
uzyskania złotego koloru.
Na upieczony i przestudzony blat ciasta wylać masę kajmakową.
Czekoladę rozpuścić z łyżką mleka. Ozdobić powierzchnię ciasta razem z płatkami migdałowymi.Smacznego :)
Śliczny mazurek, kajmakowy najlepszy :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie najlepszy :)
UsuńWygląda przepysznie! Już nie mogę się doczekać świąt i swojego mazurka:)
OdpowiedzUsuńbymadameem.blogspot.com
A ja nie przepadam za świętami...
UsuńMam nadzieję, że mazurek wyszedł? ;)