Strony

czwartek, 25 czerwca 2015

Sałatka ze szpinakiem, truskawkami i mozarellą

Świeże liście szpinaku na talerzu - coś wspaniałego! I choć większość ludzi szpinak smaży - warto spróbować surowych, świeżych liści - są naprawdę dobre!

W tym przepisie nie podaję ilości składników, bo ich ilość będzie zależałą od tego, dla ilu osób sałatkę będziecie robić. Jeśli tylko dla siebie - solidna garść liści szpinaku wystarczy, jeśli dla większej ilości osób - może się okazać, że będziecie potrzebować np. pół kilo!
Składniki:
liście szpinaku
truskawki
mozarella
płatki migdałowe
szczypta cukru, sól, pieprz do smaku
Sos balsamiczny z czekoladą:
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka oliwy z oliwek
4 kostki gorzkiej czekolady, rozpuszczone
szczypta pieprzu i pieprzu cayenne

Na talerzu układamy liście szpinaku. Wykładamy na nie pokrojone w połówkę truskawki, pokrojoną w kostkę mozarellę. Migdały prażymy na suchej patelni i posypujemy nimi szpinak.

W filiżance mieszamy roztopioną czekoladę z oliwą oliwek i octem balsamicznym. Doprawiamy do smaku pieprzem i pieprzem cayenne. Tak przygotowamym sosem polewamy przygotowaną wcześniej sałatkę.

Smacznego :)



2 komentarze:

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz! :)
Zapraszam również serdecznie do obserwowania bloga w Google+ oraz śledzenia na facebooku!

Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia :)