Strony

czwartek, 29 maja 2014

Proste ciasto z truskawkami

Ciasto jest naprawdę proste. Robiłam je już parę razy i chyba nie było takiego przypadku, żeby mi nie wyszło :)
Dodatkową jego zaletą jest to, że można je zrobić z każdymi owocami. Ja użyłam truskawek, bo wypatrzyłam je na zaprzyjaźnionym straganie, ale każde owoce będą dobre! Nawet głęboko mrożone - wystarczy je wrzucić do ciasta tuż przed włożeniem do piekarnika.
Składniki:
4 duże jajka
3/4 szklanki drobnego cukru
1/2 szklanki oleju
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
700-800 g truskawek (lub dowolnych innych owoców)

Rozbijamy jajka, wbijając żółtka do jednej miski, a białka do drugiej.
Białka dokładnie ubijamy, dodając do nich stopniowo drobny cukier. Powinniśmy ubić całość na gładką, lśniącą pianę. Dodajemy żółtka i miksujemy do całkowitego połączenia się składników, po czym wyłączamy i odstawiamy mikser.
Dodajemy proszek do pieczenia i mąkę i całość dokładnie, ale delikatnie mieszamy łyżką. Należy uważać, żeby na dnie miski nie została nie wmieszana mąką.
Przelewamy do tortownicy nasmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na wierzch wykładamy owoce.

Piec przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego :)

I dawno nie zapraszałam na profil Ewa Kuchennie na fb? Zatem zapraszam: KLIK
Milion smaków truskawek

niedziela, 25 maja 2014

Ciabatta z grilowanym kurczakiem: Majowe wyzwanie blogerek i blogerów

Hasło: piknik.
Hasło padło w jeden z zimnych, magicznie deszczowych dni - kto w taki dzień myśli o pikniku? No ale, jak zadanie, to zadanie ;)

Żeby było pysznie, zdrowo i pożywnie, moją propozycją będzie ciabatta z warzywami, grillowanym kurczakiem i sosem musztardowym. Pychota! :)
Składniki:
Ciabatta
1 duża pierś z kurczaka
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
szczypta ostrej papryki, soli i pieprzu
sałata rzymska
8 pomidorków koktajlowych
zielony ogórek
2 duże plastry sera żółtego
Sos:
3 łyżki musztardy
1 łyżka majonezu
1 łyżka oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku

Pierś z kurczaka oprawiam i przekrawam na pół wzdłuż - pierś będzie cieńsza, a dzięki temu kanapka będzie delikatniejsza i pierś na pewno dosmaży się w środku.
Ciabattę przekrawamy na pół wzdłuż - ja wolę krótsze kanapki, więc dodatkowo kroję ją na 2 części.
Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy ze szczyptą soli, pieprzy, ostrej papryki i oliwy i nacieramy tym kurczaka. Po około 15 minutach kurczaka przekładamy na patelnię grillową i smażymy dokładnie z obu stron.
Na ciabattę kładziemy ser żółty, porwaną sałatę, na nią pokrojoną w paski pierś z kurczaka, na to pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki, parę plasterków zielonego ogórka i sos musztardowy.

Sos robi się bardzo prosto - mieszamy 3 łyżki musztardy, 1 łyżkę majonezu, 1 łyżkę oliwy z oliwek i doprawiamy do smaku. Warto ostawić na 5-10 minut przed wyłożeniem na kanapkę.

Kanapkę owijamy w papier śniadaniowy i zabieramy - czy to na piknik, czy na wyprawę życia, czy do pracy/szkoły.

Smacznego :)



I zajrzyjcie na pozostałe blogi biorące udział w wyzwaniu:
Paulina www.mojapasjasmaku.blogspot.com
Marta www.magicznezyciemarty.pl
Agata myszkagotuje.blogspot.com
Alina ala-piecze.blogspot.com
Anna cafeamaretto.blogspot.com; aronia-wiemcojem.blogspot.com
Beata www.staregary.blogspot.com
Danusia www.mojewypiekiinietylko.com
Gosia www.daylicooking.pl
Iwona izioni-smaki.blogspot.com
Justyna www.tysiagotuje.pl
Justyna mamaipomocnicy.blogspot.com
Kasia bakeandtaste.blogspot.com
Magda only-my-simple-kitchen.blogspot.com
Magda z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com
Marzena zaciszekuchenne.blogspot.com
Marzena kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com
Monika papryczkaa.blogspot.com
Natalia studentskitchenblog.blogspot.com
Patryk i Ada cookpl.blogspot.com

środa, 21 maja 2014

Drożdżowe ciasto z rabarbarem i kruszonką

Kupiłam rabarbaru za dużo. Tylko i aż to było powodem, dla którego zrobiłam kolejne ciasto z rabarbarem. I uważam, że warto :)
Ciasto z lekko zmodyfikowanego przepisu Nigelli Lawson, która zdaje się, dodawała do niego również truskawek (a zdradzę Wam, że truskawek nie lubię, więc jeśli są w mojej kuchni, to tylko na potrzeby wypieków ;))
Zaczyn:
1 i 1/2 łyżeczki drożdży instant
125 ml letniego mleka (1/2 szklanki)
1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki cukru
Ciasto:
1/2 szklanki cukru
125 ml letniego mleka (1/2 szklanki)
50 g rozpuszczonego masła
2 jajka
2 i 3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
ok. 1 kg rabarbaru
1 łyżka cynamonu
2 łyżki cukru pudru
Kruszonka:
30 g roztopionego masła
40 g mąki
40 g cukru 

Zaczyn
Do miski wlać ciepłe mleko, dosypać mąkę, cukier i drożdże - dokładnie wymieszać, przykryć szmatką i odstawić. Masa powinna podwoić swoją objętość - zajmie to około 30 minut. 
Ciasto
Do zaczynu dodać wszystkie składniki na ciasto (oprócz rabarbaru) i zagnieść jednolite, gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć szmatką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić swoją objętość, co zajmie około godziny.
Kruszonka
Masło rozpuścić - ja to robię w kuchence mikrofalowej. Dodawać na przemian łyżkę cukru i łyżkę mąki do czasu, aż kruszonka nabierze właściwej konsystencji.

Na blachę wyłożyć ciasto. Polecam użyć blachy o min. wymiarach 30x20 cm - ciasta wychodzi dość sporo. Na ciasto wyłożyć pokrojony w kostkę rabarbar, posypać go cukrem pudrem i cynamonem. Na rabarbar wyłożyć kruszonkę.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piec 40 minut do czasu, aż kruszonka się zarumieni.

Przestudzić i... smacznego :)
 
 
Rabarbalove

niedziela, 18 maja 2014

Kruche ciasto z rabarbarem

Oprócz szparagów zaczął się też czas na rabarbar. Co prawda najlepszy, najbardziej kwaśny i najcudowniejszy w smaku rabarbar jest w okolicach sierpnia, to nie mogłam sobie odmówić przyjemności zrobienia kruchego ciasta z rabarbarem jak tylko zobaczyłam te piękne czerwono-zielone łodygi na bazarku niedaleko domu.

Moja koleżanka z biurka obok w pracy, Iwona, cały czas wspomina rabarbarowe crumble, które robiłyśmy w zeszłym roku - ja je planuję powtórzyć ;)
Zdjęcia kruchego ciasta wyszły bardzo żółte - podejrzewam, że wynika to ze światła i pomogły temu chmury za oknami. W rzeczywistości ciasto ma "zdrowszy" kolor :)

Składniki:
Ciasto:
150 gram mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru
1 jajko
150 gram masła
Rabarbarowe nadzienie:
700 - 800 g rabarbaru
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki cukru
łyżka cukru waniliowego
Kruszonka:
100 g masła
70 g mąki pszennej
70 g mąki ziemniaczanej
70 g cukru

Formę wysmarować masłem i delikatnie wysypać bułką tartą . Jeśli używacie formy prostokątnej - użyjcie takiej o wymiarach zbliżonych do 20x30 cm. Ja użyłam tortownicy o średnicy 24 cm.

Do miski przesiać obie mąki, wsypać cukier i dokładnie wymieszać. Wbić jajko i dodać pokrojone w kostkę masło, które rozcierając między palcami łączymy z pozostałymi składnikami. Ciastem wyłożyć dno, nakłuć, przykryć folią spożywczą i wstawić na min. 30 minut do lodówki.
Po wyjęciu formy z lodówki, wstawić ją do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec, aż spód się lekko zarumieni - zajmie to około 25 minut.
Wyjąć ciasto i zwiększyć temperaturę do 180 stopni.
Na spód pokroić rabarbar na 1-2 cm kawałki. Polać miodem, posypać cukrem i cukrem waniliowym.
Na wierzch wyłożyć kruszonkę. Mój ostatni patent na kruszonkę jest prosty: w kuchence mikrofalowej rozpuszczamy w miseczce masło, po czym dosypujemy na przemian po łyżce mąki i cukru i dokładnie mieszamy. Po pewnym czasie masa zacznie przybierać konsystencję właściwą dla kruszonki.
Tak przygotowaną kruszonką posypujemy przygotowany wcześniej spód z rabarbarem i pieczemy 40 - 45 minut na złoty kolor - kruszonka powinna się przypiec z wierzchu.

Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem - ja tego jednak nie zrobiłam.

Smacznego :)
Rabarbalove

piątek, 16 maja 2014

Męską ręką: Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Po raz kolejny się chwalę... Mężem i jego zapiekanką ziemniaczaną, która była przepyszna! :)

Uprzedzając jakiekolwiek pytania: tak, ona była krojona łyżką cedzakową ;)

czwartek, 15 maja 2014

Spaghetti ze szparagami i prosciutto

Wielokrotnie już mówiłam, że uwielbiam makaron. Można do niego dodać w zasadzie wszystko o każdej porze roku.
Jak tylko pojawiły się szparagi - pobiegłam na pobliski bazarek i zaopatrzyłam się w nie. Przyznam, że szparagi to jedna z rzeczy, które zimą leżakują na dnie mojej zamrażarki - a nuż widelec mi się ich zachce w środku zimy? ;)

Makaron wyszedł przepyszny. Zrobiłam go z myślę "będzie na dwa dni", ale plany zostały pokrzyżowane, bo wchłonęłam wszystko jednego dnia! :)
A do tego - do zrobienia w jakieś 15-20 minut!
Składniki:
makaron spaghetti na 2 osoby - ja użyłam makaronu z mąki durum, ale każdy inny też będzie pasował
2-3 łyżki oliwy z oliwek
100 - 200 g prosciutto
100 - 200 g szparagów
2 duże ząbki czosnku
odrobina chilli pokrojonego w drobną kostkę
1 łyżeczka drobno pokrojonego szczypiorku
1 łyżeczka drobno pokrojonej bazylii
3 łyżki tartego parmezanu
sól i pieprz do smaku

Makaron gotujemy al dente.

W czasie jak makaron się gotuje na patelni rozgrzewamy 2 - 3 łyżki oliwy i wrzucamy na nią pokrojone w kostkę prosciutto. Przesmażamy krótko, po czym na patelnię wrzucamy pokrojone szparagi (nie krójcie ich w drobną kostkę - cała przyjemność w wybieraniu dłuższych łodyżek ;)). Szparagi oczywiście wcześniej powinny być obrane - najprościej zrobić to przy pomocy obieraczki do warzyw. Smażymy około 3 minuty, do czasu, aż szparagi zmiękną i się przyrumienią, wtedy dodajemy pokrojony w drobną kostkę czosnek, chilli i całość mieszamy, uważając, żeby czosnek się nie przypalił.
Na patelnię wrzucamy makaron i dokładnie mieszamy z pozostałymi składnikami. Psypujemy szczypiorkiem i bazylią, dokładnie mieszamy i przekładamy na talerze.
Posypujemy serem, doprawiamy solą i pieprzem i...

Smacznego :)

niedziela, 11 maja 2014

Placuszki bananowo - kokosowe bez mąki i cukru

Bardzo lubię sobotnie i niedzielne poranki, kiedy powoli można stawić czoło nowemu dniu. Wtedy staram się przygotować coś smacznego, coś na co Pan Mąż miałby ochotę. Ostatnio w jego rankingu śniadań królują niepodzielnie panacakes (przepis tu: http://ewakuchennie.blogspot.com/2013/09/zapraszam-na-sniadanie-pancakes.html).
Te placuszki to była moja śniadaniowa pozycja. Szybka, zdrowa i pyszna!
Składniki:
2 duże, miękkie banany
2 jajka
1/3 szklanki wiórków kokosowych
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
Dodatkowo: do ciasta można dodać garść jagód, borówek, pokrojonych drobno truskawek
Do smażenia: masło klarowane lub olej kokosowy

W miseczce widelcem ugniatamy banany. Dodajemy jajka, cynamon, wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Jeśli mamy ochotę dodajemy również owoce: jagody, borówki czy truskawki.

Smażymy małe placuszki na rozgrzanym maśle klarowanym lub oleju kokosowym.
Smażymy na złoto z obu stron.

Smacznego! :)



piątek, 9 maja 2014

Placek jabłkowo - gruszkowy wg. Ewy Wachowicz

Drodzy, wracam po krótkiej przerwie. Dużo się ostatnio działo i dzieje w moim życiu prywatnym - emocjonalnie bywa ciężko, niemniej przepraszam za tę nieobecność.

A w kuchni ostatnio bywałam rzadko. Przyznaję bez bicia - nie było na to czasu, ochoty, ale każdy ma chyba takie momenty?

Udało mi się zrobić ciasto z przepisu Ewy Wachowicz. Ciasto zwane również salcesonem, gdyż ilość jabłek i gruszek w nim zawartych daje po przekrojeniu wrażenie ok salcesonu.
Składniki (na 2 keksówki):
5 jaj
szklanka cukru (dałam 3/4)
3/4 szklanki oleju
2,5 szklanki mąki
łyżeczka sody
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
2 jabłka (dałam 1 bardzo duże)
3 gruszki (dałam 2 mniejsze)

Jajka ucieramy z cukrem.
W drugiej misce dokładnie mieszamy mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem. Dodajemy utarte jajka z cukrem i olej  i całość dokładnei mieszamy.
Dodajemy obrane, wydrążone i pokrojone w dużą kostkę jabłka i gruszki.

Ciasto przelewamy do 2 posmarowanych masłem i wysypanych bułką keksówek. Pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!