Co to jest: kwaśne że aż wykrzywia twarz, słodkie jak czort?
Oczywiście crumble rabarbarowe!
Składniki:
Rabarbarowa podstawa:
min. 700 g rabarbaru
50 g drobnego cukru do wypieków
2 łyżki masła
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 3łyżeczki cukru waniliowego
Rabarbar umyć i pokroić w 2 centymetrowe kawałki. Rabarbaru nie trzeba obierać.
W garnku bądź na patelni roztopić masło z cukrem i ekstraktem i wrzucić rabarbar. Całość dokładnie wymieszać i na małym ogniu podgrzewać, mieszając rabarbar do czasu, aż osiągnie różowawy kolor i zacznie się delikatnie rozpadać.
Przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Crumble:
150 g masła
200 g mąki
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 3łyżeczki cukru waniliowego
Mąkę wymieszać z cukrem i ekstraktem. Dodać masło i wszystko rozetrzeć - konsystencją musi przypominać grudkowatą i sypką kruszonkę.
Crumble wyłożyć na wcześniej przygotowany rabarbar.
Piec przez około 40 minut w 190 stopniach - do momentu aż crumble na wierzchu będzie miało złotobrązowy kolor.
Ostudzić przez 15 minut i... smacznego :)
Najlepsze crumble jest to zrobione przed 15. minutami, najlepiej więc piec tuż przed podaniem. Zarówno rabarbar jak i crumble można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce.
....i najlepiej smakuje w towarzystwie lodów waniliowych :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie się z tym zgadzam :)
UsuńPozdrawiam!
Witam i dziękuję za odwiedziny na blogu:) Odpowiedź w sprawie maszynki do lodów czeka pod postem z lodami waniliowymi. Pozdrawiam. Beata
OdpowiedzUsuńDzięki piękne! :)
Usuń