wtorek, 1 października 2013

Kruche ciasto ze śliwkami

Przepis na szybkie i proste ciasto? Się robi! A że sezon na śliwki trwa - szkoda ich nie wykorzystać :)
 
Składniki:
200 g mąki 
40 g cukru pudru 
szczypta soli 
2 żółtka 
100 g masła 
opcjonalnie: 2-3 łyżki zimnej wody
ok. 1 kg śliwek (po usunięciu pestek powinno ich być ok. 700-800 g), polecam wybrać kwaśniejszą odmianę
4-6 łyżek cukru pudru
1-2 łyżeczki cynamonu

Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy na stolnicę i dodajemy soli. Wbijamy żółtka i dodajemy pokrojone w kostkę masło. Całość szybko zagniatamy na jednolite, miękkie ciasto. Gdyby ciasto nie chciało się zagniatać - dodać do niego 2-3 łyżki zimnej wody - trzeba ją dodawać stopniowo i obserwować, jak się zachowuje ciasto.
Wyrobione ciasto wkładamy na ok. 30 minut do lodówki, po czym wyjmujemy, wałkujemy na kształt koła. Wykładamy formę* tak, żeby brzegi ciasta wystawały poza nią. Na tak przygotowane ciasto wykładamy śliwki, które z wierzchu posypujemy cukrem pudrem i cynamonem. Wystające brzegi ciasta zakładamy na śliwki.
Pieczemy przez około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.

*Wiecie co jest najlepsze w tym cieście? Że wcale nie trzeba mieć żadnej formy - można po prostu rozłożyć ciasto na papierze do pieczenia, wyłożyć nim śliwki i zawinąć brzegi :)

Smacznego :)
 

3 komentarze:

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz! :)
Zapraszam również serdecznie do obserwowania bloga w Google+ oraz śledzenia na facebooku!

Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia :)