Nie jestem fanką budyniu, ale ten był całkiem smaczny i sycący.
Składniki:
1 owoc cherymoja
1 i 3/4 szklanki mleka
4 łyżki cukru
1 łyżka masła
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Cherymoję obrać wyrzucić wszystkie pestki (bo jak już wspomniałam - są trujące), miąższ włożyć do miski, dodać 1/4 szklanki mleka i wszystko dokładnie zmiksować blenderem. Gdy nabierze jednolitej konsystencji - dodać mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszać.
! i 1/2 szklanki mleka wlać do garnka, dodać cukier i doprowadzić do wrzenia. Gdy mleko zacznie wrzeć - zmniejszamy gaz u dodajemy wymieszaną w miseczce cherymoję z mąką ziemniaczaną. Cały czas mieszamy do momentu, aż budyń zacznie gęstnieć - wtedy dodajemy łyżkę masła i jeszcze przez około pół minuty gotujemy.
Przekładamy do miseczek i... smacznego :)
Zapraszam na profil Ewa Kuchennie na facebooku.
Takiego owocu to nie znam ;) Fajnie wygląda .
OdpowiedzUsuń