Celebrujcie śniadania! Zwłaszcza te leniwe, spędzone przy rodzinnym stole z bliskimi. Ja uwielbiam te leniwe dni, kiedy nie spieszymy się do pracy i siedzimy rano przy stole z parującymi kubkami kawy nad śniadaniem.
Do zrobienia chałki zabierałam się długo, bardzo długo. W końcu zrobiłam, wyszły pyszne po czym... zostały cichaczem zjedzone przez moich kochanych Rodzicieli, którzy przyjechali do nas z wizytą ;)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjnMlfGjdh1sSEnC2tSGuQnPblsi-Z0Epf2w2YU300OvzMfLhxR6akTCiOqvZda1-xYHu4ZdWVMkoPt2PEg2A-OhVc_gH7qhjimlW53XhRUeooBXbCqPGG4cBsJj8ncWzY49QQqTr9vpxP4/s400/blogger-image--1804465698.jpg)
Przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku - tam też jest cudnie opisane w jaki sposób zaplatać chałkę.
Składniki na 1 dużą lub 2 nieduże chałki:
3,5 szklanki mąki pszennej tortowej lub chlebowej
opakowanie suszonych drożdży
1 szklanka ciepłej wody
5 łyżek cukru
2 łyżki cukru waniliowego
5 średnich żółtek
3 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
Kruszonka:
50 g rozpuszczonego masła
6 łyżek cukru
6 łyżek mąkiZe wszystkich składników zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Ciasto nie może się kleić do rąk, więc gdyby tak się zachowywało - można wyrabiać je dłużej podsypując po trochu mąką - do czasu aż przestanie się kleić.
Uformować kule i włożyć do posmarowanej olejem miski, którą przykrywamy folią i wstawiamy na całą noc do lodówki.
Rano wyjąć ciasto i zapleść z niego warkocze.
Zrobić kruszonkę: do roztopionego masła dodawać po łyżce cukru i mąki. Po pewnym czasie mieszanka powinna zacząć przypominać grudkowatą kruszonkę.
Wyplecione chałki posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Odstawić na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce bez przeciągów do podrośnięcia.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 25-30 minut.
Ostudzić i... smacznego :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgTtyo3f5pN6ESGWGaG91R3bUZwrdxQp1QR8yOwrjjJ3bJS94nf1sqH6Yqd6rhVj1qLgptN9465xTKYj-MV8v6pbEMa4CH_rIBWJzX78KcTe-awr1FhArjY4KDttP2XdBnOK1da_TpCgwpn/s400/blogger-image-1675511766.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhWUyEgAkeshvGtxKjIASq8Fmzp560pM12XyyW2cHdG6s_t6mflVxH0eZZ9A35Vk1x-GrSQgW5BfJwHf-JDncbecZOdJAmKSRMI7iwm3jHj1ehlqYrDChoncbeDCcvsryiLgTfC5fpQE7Ur/s400/blogger-image--330416286.jpg)
uwielbiam domową chałkę <3
OdpowiedzUsuńz miodem najbardziej :>
wygląda idealnie! moja ulubiona wersja chałki, to ta z dżemem :D
OdpowiedzUsuń