wtorek, 12 listopada 2013

Mój ulubiony makaron: wariacja na temat aglio olio


Uwielbiam makaron! A ten - w szczególności.
Jeśli ktoś z Was zabiera posiłki do pracy - tym bardziej polecam ten makaron, bo robi się go w 15 minut!
 Składniki: (na 2 osoby)
2 garście makaronu (użyłam pełnoziarnistego)
oliwa z oliwek (ok. 50-60 ml)
1 mała papryczka chilli
2 duże ząbki czosnku
        i tu się kończą podobieństwa do aglio olio
bazylia
garść słonecznika
Opcjonalnie: suszone pomidory lub świeże pomidorki cherry

Makaron gotujemy al dente w mocno osolonej wodzie. 
Na suchej patelni prażymy słonecznik, po uprażeniu przesypujemy do miseczki - użyjemy go ciut później.
Kroimy w drobną kostkę papryczkę chilli i ząbki czosnku i podsmażamy na patelni z rozgrzaną oliwą - trzeba bardzo uważać, żeby czosnek się nie przypalił, bo inaczej będzie gorzki i niedobry.* Ugotowany makaron odcedzamy, wrzucamy na patelnię, dodajemy słonecznik i wszystko dokładnie mieszamy.
Wykładamy na talerz i posypujemy świeżą bazylią.

Smacznego :)

* jeśli ktoś chce dodać pomidorów suszonych lub koktajlowych (przekrojonych na pół), to dodać je w tym momencie

I ponownie zapraszam do polubienia profilu EwaKuchennie na facebooku: KLIK 

2 komentarze:

  1. fajne są właśnie te wersje bez zawiesistych sosów pomidorowych (które też lubię)
    ja kiedyś robiłem też na bazie oliwy, soku z cytryny, czosnku, duuużej ilości pietruszki i parmezanu

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz! :)
Zapraszam również serdecznie do obserwowania bloga w Google+ oraz śledzenia na facebooku!

Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia :)