Zapraszam na placuszki z dyni w wersji na słodko!
Potrzebny nam na początek będzie mus dyniowy - jakieś 2 szklanki. Taki mus robiliśmy już piekąc dyniowe babeczki, ale dla przypomnienia zamieszczam jeszcze raz :)
Na około 400 g musu, czyli 2 szklanek, potrzebujemy ok. 1 kg dyni..
Z dyni wyjmujemy pestki i kroimy ją w paski (może być ze skórą), wkładamy do żaroodpornego naczynia i dokładnie przykrywamy folią aluminiową. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy tak około 45 minut. Po tym czasie chwilę studzimy dynię, pozbawiamy ją skóry i kroimy w drobną kostkę. Miksujemy na gładką masę.
Składniki:
2 szklanki puree dyniowego
2 jaja
1 i 1/2 szklanki kefiru (może być również kwaśna śmietana lub maślanka)
1 i 3/4 szklanki mąki (wymieszałam białą z pełnoziarnistą)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka oleju
Jajka dokładnie rozbełtać trzepaczką. Dodać kefir i dokładnie wymieszać.Stopniowo dodawać puree, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i olej tak, żeby powstało gładka i jednolita masa.
Smażyć na oleju z obu stron na złoto.
Podawać z cukrem pudrem lub golden syrupem, syropem klonowym, orzechami, bakaliami, jednym słowem: z czym dusza zapragnie :)
robiłam w tym roku placuszki z dyni - ja starłam na tarce , ale widzę , że z musem też świetne !
OdpowiedzUsuńZostał mi mus po robieniu babeczek dyniowych: http://ewakuchennie.blogspot.com/2013/10/dyniowe-babeczki-na-musie-z-dyni.html
Usuńi postanowiłam go wykorzystać :)
Świetny pomysł z ta dynią w placuchach;)
Usuń