Shakshouka to jajka zapiekane w sosie pomidorowym z papryką, chilli, cebulą, bardzo często doprawiane kuminem. Podejrzewa się, że potrawa wywodzi się z kuchni tureckiej, arabskiej, ale czasem słyszy się, że może to być również potrawa żydowska. Nie wiem co jest prawdziwe, ale wiem, że to danie podbiło moje śniadanie! :)
Składniki (dla 2 osób, na większą patelnię):
4 duże słodkie pomidory bądź pomidory z puszki - przynajmniej 400 g
1 średnia papryka czerwona
1 mała czerwona cebula
szczypta kuminu
sól, pieprz do smaku
oliwa z oliwek
pietruszka bądź kolendra do posypania
Opcjonalnie: serek typu bałkańskiego
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i drobno pokroić.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojone pomidory (lub z puszki) i posiekaną drobno paprykę. dusić na wolnym ogniu, tak, by płyn został zredukowany o 1/3. Jeśli pomidory, których używacie nie są bardzo soczyste - wystarczy jedynie wszystko wymieszać i podgrzać.
W sosie zrobić 2 zagłębienia i wbić w te miejsca jajko. Przykryć pokrywką i smażyć na wolnym ogniu tak, by białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne.
Jeśli macie ochotę - dodać ser bałkański i poczekać aż się on trochę rozpuści.
Przed podaniem doprawić do smaku solą, pieprzem, kuminem i pietruszką lub kolendrą.
Danie jest sycące - może z powodzeniem zastąpić lekki obiad :)
Smacznego :)
Kiedy mogę wpaść do Was na takie śniadanko :D ?!
OdpowiedzUsuńKiedy tylko masz ochote :))
Usuńnigdy nie słyszałam o tym daniu :O
OdpowiedzUsuńAle wygląda meeega, tak.. pożywnie i kolorowo :)
Polecam wypróbować, bo jest bardzo smaczne :)
UsuńWygląda pysznie, przypomina mi niedzielne kuchenne działania mojego taty, który połączenie jaj, pomidorów, cebuli i czasem papryki stosował często. Oczywiście bez kuminu bo nie były to czasy takich przypraw :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń