Ja, jak to ja - spróbowałam potestować go na swój sposób, czyli zrobiłam na nim ciasto drożdżowe. Wyrosło tak samo jak to pieczone tradycyjnie w formie, ale dużo szybciej. I jest (było?) pyszne! :)
Składniki:
500 g mąki tortowej
1 paczka drożdży instant
50 g masła (może być margaryna, ale jestem zwolenniczką masła w wypiekach)
1 szklanka ciepłego mleka (ciepłego, nie gorącego)
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 jajko
szczypta soli
ok. 800 g śliwek wydrylowanych
Kruszonka:
50 g masła
5 łyżek mąki
5 łyżek cukru
Rozgrzewamy piekarnik. Jeśli tak jak ja pieczecie ciasto na kamieniu - kamień ma być w nagrzewającym się piekarniku.
W misce mieszamy mąkę z cukrem, cukrem waniliowym i drożdżami. Dodajemy jajko, roztopione masło i szklankę ciepłego mleka i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie może być ani za twarde ani za miękkie. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do czasu aż podwoi swoją objętość - zajmie to koło 40 minut.
W czasie jak ciasto rośnie przygotowujemy kruszonkę. Znalazłam na to ostatnio świetny patent z którego nie zrezygnuję - roztapiamy masło w rondelku bądź kuchence mikrofalowej i dosypujemy do niego po łyżce mąki i cukru i dokładnie mieszamy. Po pewnym czasie uzyskamy idealną kruszonkę :)
Przygotowane ciasto wykładamy na:
1. blachę - i pieczemy 1 godzinę w temperaturze 170 stopni
2. kamień - pieczemy 8-10 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim jeszcze na 20-30 minut.
Smacznego :)
A czy Ty dołączyłeś już do lubiących mnie na facebooku? :>
W trakcie pieczenia w piekarniku :)
Uwielbiam ciasto drożdżowe ze śliwką to taka tradycja, ciekawy sposób pieczenia.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Ależ apetycznie się upiekło!
OdpowiedzUsuńDziękuję - było bardzo smaczne :)
Usuńciacho wygląda ekstra ! Zawsze ciekawiły mnie te kamienie, ale nie wiem gdzie mogłabym go schować bo szafki na full wypchane więc pewnie pozostanę na etapie ciekawości :)
OdpowiedzUsuńKamienie są super i wbrew pozorom nie zajmują dużo miejsca. Można je na płasko położyć na dnie szafki albo trzymać w piekarniku - nic się nie stanie, jeśli będą w piekarniku nawet podczas pieczenia czego innego :)
UsuńPolecam, bo naprawdę wart - ja się zakochałam :)
Wspaniałe to ciasto drożdżowe. Ciekawa jestem różnicy pieczenia ciasta na kamieniu.
OdpowiedzUsuńMagdo, obserwuj proszę bloga i profil na facebooku: https://www.facebook.com/pages/Ewa-Kuchennie-Kuchnia-to-serce-domu/683595538318332?ref=hl
UsuńByć może wkrótce pojawi się konkurs w którym taki kamień będzie do wygrania :)