środa, 12 marca 2014

Wuzetka

Na temat wuzetki są dwie teorie: pierwsza z nich mówi, że nazwa ciastka wzięła się od warszawskiej trasy W-Z, czyli wschód-zachód. Druga głosi, że jest to "wypiek z kremem" - "WZK".
Jaka jest prawda? Nie mam zielonego pojęcia - wiem natomiast, że ciasto jest przepyszne :)
 
Składniki:
Ciasto:
100 g masła
1 szklanka cukru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki dżemu - ja dodałam konfitury poziomkowej
3 łyżki kakao
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
Krem:
250 g masła
2 łyżki cukru pudru
2 płaskie łyżki cukru waniliowego
5 łyżek zsiadłego mleka
1 szklanka śmietany - 18 lub 12%
Polewa czekoladowa:
150 g gorzkiej czekolady
2 łyżki masła
2 łyżki mleka
Dodatkowo:
Dżem lub konfitura do przełożenia
Śmietana kremówka na bitą śmietanę

Ciasto:
Masło, cukier i jajka dokładnie utrzeć mikserem. Cały czas miksując dodać dżem/konfiturę i 3 łyżki kakao. Jak wszystko się połączy dolać mleko oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksować do całkowitego połączenia się składników i przelać do formy.
I tu porada: jeśli robicie w tortownicy - zróbcie w mniejszej niż 26 cm - wyrośnie wyższe i będzie Wam łatwiej je przekroić.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.

Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia. Po ostudzeniu przekroić i wysmarować dokładnie ulubionym dżemem lub konfiturą.

Krem:
Masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć na białą masę. Na przemian dodawać po łyżce zsiadłego mleka i śmietany. Jeśli krem się zwarzy miksować jeszcze około 10 minut. Jeśli to nie pomoże - po prostu wyłożyć krem na ciasto - po nocy w lodówce krem będzie zwarty i cudowny.

Krem wyłożyć na blat ciasta i przykryć drugim.

Polewa czekoladowa:
Czekoladę, masło i mleko rozpuścić w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszać.

Polewą wysmarować całe ciasto.
Udekorować ubitą kremówką - najlepiej jej już nie dosładzać - ciasto będzie wystarczająco słodkie :)

Smacznego :)

Zapraszam do polubienia facebookowego profilu bloga Ewa Kuchennie!
 
 
Przepis na tort to lekko zmodyfikowany przepis z bloga Babeczki.

11 komentarzy:

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz! :)
Zapraszam również serdecznie do obserwowania bloga w Google+ oraz śledzenia na facebooku!

Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia :)