czwartek, 21 listopada 2013

3 razy burak cukrowy. Nr 2: Ciastka z buraków cukrowych wg przepisu Babci Zosi

Wyobraźmy sobie, że jest pewien P. Jak go poznałam i oznajmił mi, że nie lubi słodyczy, w mojej głowie mocno zaświeciła się lampka ostrzegawcza: "uciekaj!", bo ponoć nie powinno się ufać ludziom, którzy nie lubią słodyczy. Powiedział natomiast, że lubi ciastka z buraków cukrowych, które robiła mu Babcia Zosia - pierwszy raz wtedy słyszałam, że ktoś może wykorzystywać buraki do czegokolwiek w kuchni. A że te parę lat temu jednak nie uciekłam - mogłam zdobyć parę buraków, czym udało mi się uszczęśliwić PanaMęża ;)
Buraki cukrowe są duże i wyglądają tak:
 
Dostałam takich chyba ze 12 sztuk, a ważyły ponad 15 kilogramów.

Składniki (na około 30-40 ciastek):
1 średni burak cukrowy
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia (zawsze dodajemy po 1 łyżeczce na każdego buraka)
około 1 kg mąki
1 jajko

Poniżej krok po kroku przedstawione jak zrobić ciastka, ale zanim do tego dojdziemy: przepis :)
Buraki obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości i dokładnie studzimy. Po ostudzeniu mielimy na papkę, dodajemy proszek do pieczenia i stopniowo dodajemy mąkę kontrolując konsystencję ciasta. Powinno być zbite, tak, żeby dało się z niego formować paluszki, które następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w temperaturze 150 stopni do zarumienienia. I już :)

Zapraszam po więcej na profil Ewa Kuchennie na facebooku: KLIK 

Kroimy
 
 Obieramy i kroimy w dużą kostkę
Gotujemy, studzimy i mielimy po czym dodajemy proszek do pieczenia i mąkę i uzyskujemy ciasto
Formujemy ciastka, smarujemy jajkiem i do pieca! Po zarumienieniu wyjmujemy i... smacznego :)

16 komentarzy:

  1. A ja wszędzie szukałam buraków, zdradź tajemnicę i powiedz proszę jak je zdobyłaś, pleaaaase :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z Glinojecka, ale szczegóły pojawią się w sobotę, przy okazji kolejnego wpisu :)
      Nie wiem skąd jesteś, ale buraki można dostać w świętokrzyskim, mazowieckim i w okolicach Warmii i Mazur - tam zdaje się jest najwięcej - najlepiej podpytać jakiegoś rolnika o 1 lub 2 sztuki :)

      Usuń
  2. Pyszne ciasteczka!
    Moja Prababcia robiła dżem z buraków cukrowych.
    Co to był za smak...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A mi zostały jeszcze 2 niewielkie buraki ;)

      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. ale świetny przepis!! nigdy nie jadłam buraków cukrowych, ale jestem ze świętokrzyskiego, więc muszę zdobyć je skądś :d

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdaje się, że w okolicach Ostrowca byla cukrownia Częstocice - zaczęłabym od podpytywania w tamtych okolicach :)

      Usuń
  4. Niesamowity przepis! Pierwszy raz słyszę o zastosowaniu buraka w wypiekach!
    Cudnie wyszły, musze wypróbować, tylko buraki wpierw dorwać ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. ile je gotowac i jak zmielić ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gotować do miękkości - coś jak na puree ziemniaczane. Ubić można najzwyklejszym tłuczkiem lub praską do ziemniaków :)

      Usuń
  6. Hej jak długo pieczesz? jak możesz to podaj czas miej więcej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Okolo 20-25 minut, ale to zalezy od piekarnika.
      Ciastka maja byc brazowe z wierzchu - jak na zdjeciu :)

      Usuń
  7. Hej,mam pytanko jak długo piec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Okolo 20-25 minut, ale to zalezy od piekarnika.
      Ciastka maja byc brazowe z wierzchu - jak na zdjeciu :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz! :)
Zapraszam również serdecznie do obserwowania bloga w Google+ oraz śledzenia na facebooku!

Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia :)