czwartek, 30 lipca 2015

Egzotyczne ciasto z ananasem i jagodami


Pogoda wariuje, barometr wariuje, piekarnik czasem daje w kość. Ale nic to - trzeba zakasać rękawy i zrobić coś - dziś padło na egzotyczne ciasto z ananasem i jagodami.

Składniki:
150 g miękkiego masła
2/3 szklanki drobnego cukru
3 duże jaja
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szklanka wiórków kokosowych
3/4 szklanki maślanki
1/4  średniej wielkości ananasa
sok i skórka starta z 1 limonki
jagody
cukier puder do posypania

Ananasa kroimy w drobną kostkę. Jeśli wydzielił nam się z niego sok - zlewamy do miseczki i odstawiamy.

Masło ucieramy na puszystą, białą masę. Cały czas miksując dodajemy po 1 jajku, a następnie suche składniki: szczyptę soli, proszek do pieczenia, mąkę pszenną i wiórki kokosowe. Wolno wlewamy sok z limonki (i dodajemy startą skórkę), sok z ananasa i maślankę.
Ciasto wylewamy do formy. Posypujemy drobno pokrojonym ananasem oraz jagodami.

Wstawiamy na około 40 minut do piekarnika nagrzanego do 175 stopni.

Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

3 komentarze:

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz! :)
Zapraszam również serdecznie do obserwowania bloga w Google+ oraz śledzenia na facebooku!

Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia :)