piątek, 28 lutego 2014

Nowość w mojej kuchni - Kamień do pizzy od firmy Bakero

Dziś przyszła do mnie paczka, którą odpakowałam z wielką przyjemnością!
Od jakiegoś czasu zastanawiałam się nad kupieniem kamienia do pizzy o którym bardzo dużo dobrego słyszałam i czytałam w internecie. Po moim przepisie na pizzę z patelni odezwał się do mnie Pan Piotr z firmy Bakero i zaproponował taki kamień do testów. Z ogromną przyjemnością się zgodziłam i tuż po otrzymaniu paczki... zabrałam do testów! Powiem tajemniczo, że pierwszy test okazał się sukcesem i jeszcze dziś bądź jutro spodziewajcie się przepisu na ciasto drożdżowe pieczone na kamieniu!

Kamienie firmy Bakero znajdziecie tutaj: http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=2753216 

Zachęcam również do odwiedzenia facebookowego profilu kamieni do pizzy BAKERO oraz oczywiście do polubienia profilu Ewa Kuchennie :)
Kamień jest dość ciężki. Przyznam szczerze, że trochę mnie to przeraziło, gdyż mam piekarnik szufladowy (wysuwa się jak szufladę) i trochę się obawiałam czy blachy i mocowania wytrzymają - otóż wytrzymały :)

Kamienie do pieczenia mają tę właściwość, że raz rozgrzany bardzo długo oddaje ciepło oraz wchłania nadmiar wody. Pieczenie pizzy na takim kamieniu trwa około 6-8 minut, moje ciasto w piekarniku siedziało równe 8.

Użytkując kamień należy pamiętać, że:
1. Nie należy gwałtownie zmieniać jego temperatury - czyli włożenie go z lodówki do nagrzanego piekarnika nie jest dobrym pomysłem, nie będzie też najlepszym pomysłem mycie gorącego kamienia zimną wodą. Wahania temperatur mogą sprawić, że kamień pęknie. Drobne pęknięcia i odpryski nie zmieniają właściwości kamienia, ale mogą powodować dalsze pękanie.
2. Nagrzany kamień podnosić tylko w rękawicach ochronnych bądź zaopatrzyć się w łopatkę do pizzy/chleba i z jej pomocą zdejmować z kamienia potrawy.
3. Nie trzeba wyjmować kamienia z piekarnika, nawet, jeśli piecze się np. ciasto na blasze.
4. Kamienie granitowe są dość kruche, więc należy użytkować je ostrożnie. Są też dość ciężkie, więc spotkanie kamienia z naszą stopą lub podłogą nie będzie miłe. Bądźcie więc ostrożni!
5. Zaleca się, żeby kamień nagrzewać około 30-60 minut przed położeniem na niego potrawy. Im dłużej - tym lepszy efekt.
 I poniżej zapowiedź najbliższego wpisu - ciasto drożdżowe ze śliwkami pieczone na kamieniu firmy Bakero! :)
Kamienie firmy Bakero znajdziecie tutaj: http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=2753216 

Zachęcam również do odwiedzenia facebookowego profilu kamieni do pizzy BAKERO oraz oczywiście do polubienia profilu Ewa Kuchennie :)

6 komentarzy:

  1. Taki kamień to bardzo przydatna rzecz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. przymierzam się do takiego kamienia od jakiegoś czasu i chyba wreszcie się skusze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu - polecam, bo warto! U nas dziś poszedł w ruch dwa razy i za każdym razem zdał egzamin :)

      Usuń
  3. Ten kamien kladzie sie na spodzie piekarnika, czy na blasze do pieczenia, czy na kratce?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja go klade na kratce - z dna piekarnika byloby go bardzo trudno podniesc i rysowalby je. Kratka spokojnie wytrzymuje.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz! :)
Zapraszam również serdecznie do obserwowania bloga w Google+ oraz śledzenia na facebooku!

Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia :)