Brumble rabarbarowe robiłam już jakiś czas temu, jednak odświeżyłam przepis.
Mam nadzieję, że Wam zasmakuje!
Składniki:
500 g rabarbaru
50 g drobnego cukru do wypieków
2 łyżki masła
500 g rabarbaru
50 g drobnego cukru do wypieków
2 łyżki masła
2 łyżki zimnej wody lub rumu
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 3 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta cynamonu
łyżka soku z limonki
100 g masłaDodatkowo: gałka lodów waniliowych
Rabarbar umyć i pokroić w 2 centymetrowe kawałki. W garnku bądź na patelni roztopić masło z cukrem, cynamonem, sokiem z limonki, ekstraktem lub cukrem waniliowym i wrzucić rabarbar. Całość wymieszać, dodać wodę lub rum i na małym ogniu podgrzewać, mieszając rabarbar do czasu, aż osiągnie różowawy kolor i zacznie się delikatnie rozpadać.
Przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Masło roztopić. Dodać sól i dosypywać na przemian po łyżce mąki i cukru cały czas mieszając - po pewnym czasie uzyskamy konsystencję kruszonki. Wyłożyć na rabarbar.
Piec przez około 30 minut w 190 stopniach - do momentu aż kruszonka będzie miała brązowy kolor.
Ostudzić przez 15 minut i podawać z lodami.
Smacznego :)
Mmm jak smakowicie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńProsty ale jak smaczny deser ;)
OdpowiedzUsuńW rabarbarowym sezonie takie crumble to obowiązkowy deser ;)
OdpowiedzUsuń