"Bardzo dobre batoniki!" - takiego sms-a dostałam od Męża, który zazwyczaj jest sceptycznie nastawiony do różnych ciast i ciastek, które pakuję mu do pracy. To chyba znaczy, że dają radę, prawda? ;)
Idealnie sprawdzą się jako drugie śniadanie/przegryzka dla dzieciaków :)
Składniki:
2 szklanki płatów owsianych
1 szklanka orzechów/suszonych
owoców/pestek/pokruszonych płatków śniadaniowych – ja dałam: posiekane orzechy
laskowe, ziarna słonecznika i kokos
1/4 kostki masła
4 łyżki brązowego cukru
1/4 szklanki miodu
łyżeczka ekstraktu waniliowego
Masło, cukier, ekstrakt waniliowy i
miód wkładamy do garnka i podgrzewamy. Po chwili caość powinna zacząć bulgotać
– nie zmniejszając temperatury trzymamy na ogniu jeszcze około 2-3 minuty
(warto pilnować, żeby nic nie wykipiało).
Po tych paru minutach wyłączamy i
dodajemy wszystkie sypkie składniki (orzechy, ziarna, owoce, itp) i dokładnie
mieszamy.
Całość przekładamy na wyłożoną
papierem do pieczenia lub folią spożywczą blaszkę, wyrównujemy, lekko ugniatamy
i jak ostygnie – wstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wyjmujemy
i kroimy na batony ostrym nożem.
Batony najlepiej przechowywać w
lodówce – po wyjęciu są dość twarde, ale po chwili poza lodówką – miękną i są
pysznie ciągnące.
Jeśli ktoś jest czekoladoholikiem:
batony są dobre maczane w rozpuszczonej czekoladzie – można zamoczyć je od
spodu i włożyć do lodówki, żeby czekolada zastygła :)
Smacznego :)
Batoniki wyglądają przepysznie i... zdrowo. Podoba mi się też paczuszka, przewiązana sznurkiem :-) Jeśli wypróbuję przepis, to podzielę się opinią.
OdpowiedzUsuńhttp://nowoczesnadama.blogspot.com/
http://instagram.com/marta_verdi
Koniecznie się pochwal - albo tu albo na facebooku: https://www.facebook.com/pages/Ewa-Kuchennie-Kuchnia-to-serce-domu/683595538318332?ref=hl
UsuńPozdrawiam :)
Uwielbiam wszystko co z płatków owsianych tak więc te batoniki są dla mnie :)
OdpowiedzUsuńA jeśli zamiast płatków użyłabym otrębów?
OdpowiedzUsuńKasiu, możesz spróbować, choć podejrzewam, że będziesz musiała ich dać trochę więcej niż płatków - mogą zdecydowanie inaczej 'zlepiać' całość.
UsuńPozdrawiam :)
Ile sztuk wychodzi z podanych proporcji? Jak długo można przechowywać gotowe już batoniki? Wyglądają smakowicie! Pozdrawiam, A.
OdpowiedzUsuńMi wyszło około 15 batoników - ale tu dużo zależy od ich wielkości i grubości, czyli od tego, jak się je pokroi.
UsuńMyślę, że najbezpieczniej będzie przechowywać je koło tygodnia - dłużej też wytrzymają, ale mimo wszystko nie polecałabym przechowywać ich aż tyle czasu.
Pozdrawiam!
Świetny przepisz ;) ana ile mniej więcej trzeba je wstawić do piekarnika?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ;*