środa, 21 stycznia 2015

Ciasteczka orzechowo-owsiane ze słonecznikiem bez mąki i cukru

Ciasteczka, które lubię i którymi zaraziłam już paru znajomych, czyli ciasteczka owsiane ze słonecznikiem w trochę innej odsłonie, nabierają innego smaku. Zastąpienie cukru miodem a mąki mielonymi orzechami i/lub migdałami nadaje im zdecydowanie innego smaku, a przy tym sprawia, że są zdrowszą przekąską :)
Składniki:
1 kostka masła w temperaturze pokojowej
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka ziaren słonecznika (mogą być grubo siekane orzechy laskowe, migdały)

1 i 3/4 szklanki mielonych orzechów (ja użyłam laskowych)
5 łyżek płynnego miodu
2 łyżeczki aromatu waniliowego lub migdałowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Na suchej patelni uprażyć słonecznik i odstawić do ostudzenia.

Masło utrzeć z miodem oraz aromatem waniliowym lub migdałowym na gładką, białą masę. Wsypać mielone orzechy, sól i proszek do pieczenia i zagnieść ciasto.
Dodać ostudzone ziarna słonecznika i płatki owsiane i ponownie zagnieść ciasto.

Z ciasta lepić niewielkie kule wielkości orzecha włoskiego, kłaść na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i spłaszczać. Zachować niewielkie odstępy - ciastka mogą nieznacznie rozlać się na boki.
Piec przez 8-10 minut w temperaturze 175 stopni. Ciastka powinny być rumiane z wierzchu.
Z blaszki zdejmować po przestudzeniu - wcześniej ciastka będą miękkie i mogą się rozpadać.

Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Tyle pyszności plus miód:))..Te ciasteczka muszą być poezją smaku:).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są cudne! I w wersji bez mąki i cukru jak i z nimi ;)

      Usuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz! :)
Zapraszam również serdecznie do obserwowania bloga w Google+ oraz śledzenia na facebooku!

Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia :)