środa, 25 września 2013

Dżem. Pomidorowy. Pikantny.


Dżem pomidorowy. Owszem - brzmi magicznie, ale tak samo smakuje!
Słysząc o dżemie z pomidorów byłam bardzo zdziwiona, że takowy istnieje, jednak odkrycie go jest naprawdę wielką rzeczą!
Składniki:
1 kg pomidorów
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
0,5 łyżeczki chilli w proszku
pieprz do smaku

Pomidory umyć i pokroić. Nie trzeba zdejmować z nich skórki, bo w trakcie podgrzewania sama zejdzie.
Pokrojone pomidory wrzucić do garnka i zalać wodą. Jak całość się podgrzeje dosypać cukier, chilli i pieprz i całość gotować a powstanie gęsta papka i odparuje cała woda.
Ostudzić i przełożyć do słoików.

Dżem jest przecudowny - mocno pomidorowy, ale też słodko-ostry.
Do czego używać dżemu pomidorowego? Między innymi do mięs, do serów, wędlin. DO czego jeszcze? Próbujcie sami :)

Smacznego!

6 komentarzy:

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz! :)
Zapraszam również serdecznie do obserwowania bloga w Google+ oraz śledzenia na facebooku!

Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia :)