Jak tylko pojawiły się szparagi - pobiegłam na pobliski bazarek i zaopatrzyłam się w nie. Przyznam, że szparagi to jedna z rzeczy, które zimą leżakują na dnie mojej zamrażarki - a nuż widelec mi się ich zachce w środku zimy? ;)
Makaron wyszedł przepyszny. Zrobiłam go z myślę "będzie na dwa dni", ale plany zostały pokrzyżowane, bo wchłonęłam wszystko jednego dnia! :)
A do tego - do zrobienia w jakieś 15-20 minut!
Składniki:
makaron spaghetti na 2 osoby - ja użyłam makaronu z mąki durum, ale każdy inny też będzie pasował
2-3 łyżki oliwy z oliwek
100 - 200 g prosciutto
100 - 200 g szparagów
2 duże ząbki czosnku
odrobina chilli pokrojonego w drobną kostkę
1 łyżeczka drobno pokrojonego szczypiorku
1 łyżeczka drobno pokrojonej bazylii
3 łyżki tartego parmezanu
sól i pieprz do smaku
Makaron gotujemy al dente.
W czasie jak makaron się gotuje na patelni rozgrzewamy 2 - 3 łyżki oliwy i wrzucamy na nią pokrojone w kostkę prosciutto. Przesmażamy krótko, po czym na patelnię wrzucamy pokrojone szparagi (nie krójcie ich w drobną kostkę - cała przyjemność w wybieraniu dłuższych łodyżek ;)). Szparagi oczywiście wcześniej powinny być obrane - najprościej zrobić to przy pomocy obieraczki do warzyw. Smażymy około 3 minuty, do czasu, aż szparagi zmiękną i się przyrumienią, wtedy dodajemy pokrojony w drobną kostkę czosnek, chilli i całość mieszamy, uważając, żeby czosnek się nie przypalił.
Na patelnię wrzucamy makaron i dokładnie mieszamy z pozostałymi składnikami. Psypujemy szczypiorkiem i bazylią, dokładnie mieszamy i przekładamy na talerze.
Posypujemy serem, doprawiamy solą i pieprzem i...
Smacznego :)
u mnie dzisiaj szparagi poszły do pizzo - tarty :) szkoda, że już powoli się sezon an nie kończy :) rewelacyjny makaron :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne zdjęcia!;) Potrawa wygląda jak w restauracji;)
OdpowiedzUsuń