Zaczynając od kwestii prywatnych - bardzo możliwe, że z końcem listopada będę musiała na chwilę zniknąć z blogosfery. W chwili obecnej mam obfotografowanych część potraw i słodkości, które w ostatnim czasie pojawiały się u nas w kuchni i postaram się je sukcesywnie dodawać, ale mimo to może przyjść taki czas, że na blogu ucichnie, a jeśli tak się stanie - będę starała się jak najszybciej wrócić, obiecuję ;)
W kwestiach blogowych - jak już wyżej napisałam, mam zrealizowanych trochę zdjęć, ale czas nie zawsze pozwala na dodanie wszystkiego na już. Staram się to robić sukcesywnie, ale... wiecie jak to bywa ;)
Ale wracając do meritum - ostatnio dzięki Marzenie z portalu BiuroKreacja, z którą dzielimy pewną nie-kulinarną pasję, dostałam możliwość wybrania się na otwarcie restauracji LaMaison Gourmand, która mieści się przy ulicy Chłodnej 15 w Warszawie. Krótką recenzję restauracji znajdziecie tutaj (klik), a już wkrótce moja relacja z tego wydarzenia :)
Ale, ale - dziś przepis na kruche ciasto pachnące cynamonem, śliwkami, z rozpływającą się w ustach kruszonką... Czego można chcieć więcej w takie mroźne dni, jakie nam zapanowały?
Składniki:
Ciasto:
120 gram masła
5 żółtek
2 szklanki mąki
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa budyniowa:
5 białek
150 g cukru
100 g rozpuszczonego masła
3 opakowania budyniu waniliowego
1,5 łyżki cukru waniliowego
sok z 1/2 cytryny
Kruszonka:
100 g rozpuszczonego masła
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
Dodatkowo:
ok. 400 gram śliwek, wypestkowanych, pokrojonych w połówki
cynamon
brązowy cukier
Ciasto:
Masło siekamy z żółtkami, mąką, cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i solą. Zagniatamy gładkie ciasto, owijamy je folią spożywczą i wkładamy na 45 minut do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki wałkujemy na placek, który wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Na spód wykładamy połówki śliwek, które posypujemy cynamonem i brązowym cukrem.
Masa budyniowa:
Białka ubijamy na sztywno dosypując do nich w trakcie ubijania po trochu cukru. Dalej miksując dodajemy 3 opakowania budyniu waniliowego, cukier waniliowy i sok z limonki.Przestajemy miksować i dodajemy masło, mieszając je delikatnie z masą za pomocą trzepaczki.
Tak przygotowaną masę budyniową wylewamy na spód.
Kruszonka
Masło roztapiamy. Dodajemy do niego po 1 łyżce mąki i cukru i mieszamy.
Po pewnym czasie masa zacznie przypominać kruszonkę - wtedy wysypać nią
na górę ciasta.
Ciasto piec około godziny w temperaturze 180 stopni.
Smacznego :)
oj, oj! To świetnie, że się dzieje-tak jest najfajniej :)
OdpowiedzUsuńA ciacho? Boskość.. uwielbiam połączenie śliwek, budyniu.. no mniaaam!
Pyszne ciacho :-) porywam kawałek do herbatki :-)
OdpowiedzUsuńMmm, ciasto wygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńPowodzenia na wszystkich frontach ;)