wtorek, 21 października 2014

Sernik z ricotty z figami

Całkiem zapominałam o tym przepisie! A on sobie grzecznie czekał na dysku i czekał na spisanie. Więc oto jest!
Słonawy sernik z serka ricotta, przełamany wanilią, imbirem i miodem plus figi - połączenie dość zaskakujące, ale dobre :)
Składniki:
Spód: 
200 g herbatników maślanych
70 g rozpuszczonego masła
2 łyżki miodu
1/5 łyżeczki imbiru
Masa serowa:
1 kg serka ricotta
2 jajka
50 g drobnego cukru
50 g miodu
50 g mąki
2  łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 łyżki soku z cytryny
1/4 łyżeczki imbiru
Dodatkowo: figi


Spód:
Herbatniki dokładnie kruszymy, mieszamy z imbirem. Dodajemy rozpuszczone masło i miód i wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wykładamy takimi ciastkami dno tortownicy i podpiekamy 10 minut w temperaturze 170 stopni.

Masa serowa:
Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w misce i wszystko dokładnie mieszamy, do uzyskania jednolitej masy (można to zrobić mikserem). Tak przygotowaną masę serową wylewamy na przygotowany wcześniej spód.
Do masy serowej wciskamy figi przekrojone na pół, skórką do dołu.

Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 60 minut - masa powinna się ściąć na wierzchu, ale trząść się przy poruszeniu foremką.

Smacznego :)
 

7 komentarzy:

  1. Wygląda super. Noi dzięki za trud ze zdjęciami, zawsze lubie jak jest ich więcej przy tego typu przepisach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super :D Jak dla mnie po prostu bomba :D Musi być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  3. sernik jest zawsze dobry :) a u mnie dzisiaj Stefanka :) dzień wolny od pracy a w kuchni wrze :) tak mi się najlepiej odpoczywa :) pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz! :)
Zapraszam również serdecznie do obserwowania bloga w Google+ oraz śledzenia na facebooku!

Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia :)