Burak.
Żelazo.
Mam anemię żelazową odkąd pamiętam. Przez to nie mogę być dawcą krwi, bo na każdych badaniach mnie to dyskwalifikowało.
Od czasu do czasu nachodzi mnie potrzeba, żeby temu nieszczęsnemu żelazu trochę pomóc i biorę się za jedzenie buraków. Właśnie dlatego powstał ten koktajl. Zdrowie przede wszystkim? ;)
Składniki:
2 średnie buraki
2 gruszki
1 duży banan
3 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki miodu
Buraki ugotować tak, żeby były miękkie.
Buraki, gruszki i banana kroimy na mniejsze kawałki, umieszczamy w naczyniu, dodajemy sok pomarańczowy, cynamon, miód i dokładnie blendujemy.
Podajemy od razu lub po schłodzeniu.
Smacznego :)
Surowy burak, czy gotowany ? Ciekawa jestem, bo surowy zawsze wydawał mi się bardzo twardy do takiego zmiksowania. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńUgotowany lub pieczony - ja zazwyczaj gotuje :)
UsuńKolor ma bajeczny :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńŚwietny koktajl i jeszcze ten niesamowity kolor! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNiezła mieszanka smaków :D
OdpowiedzUsuńNiezła, ale naprawdę smaczna :)
UsuńGdzie dostanę takie śliczne butelki?
OdpowiedzUsuńIKEA :)
Usuń