niedziela, 15 marca 2015

Czekoladowa lawa - chocolate lava cake

Zabierałam się za to ciasto, zabierałam i nie mogłam zabrać.
Ale w końcu się udało! Mocno czekoladowe, gorące... Czekoladoholikom na pewno się spodoba i zasmakuje :)
 
Składniki (na 6 ramekinów):
2 tabliczki gorzkiej czekolady
1/2 tabliczki czekolady mlecznej
150 g masła
1 szklanka cukru pudru
1/2 szklanki mąki
3 jaja
3 żółtka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Masło i czekoladę roztopić w rondelku z grubym dnem i dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić, przelać do misy miksera, dodać mąkę, cukier puder i ekstrakt waniliowy i dokładnie zmiksować. Na koniec dodać żółtka, jajka i chwile miksować do połączenia się składników.

Masę przelać do kokilek wysmarowanych masłem i wysypanych gorzkim kakao.
Wstawiać do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec z termoobiegiem przez około 15 minut. Wierzch ciasta powinien wyglądać jak upieczony biszkopt, a ciasto w środku pozostać płynne - obserwujcie Wasze ciasta, bo jak sami wiecie - różne piekarniki różnie pieką ;)
Wyjąć, lekko podważyć nożem i przełożyć na talerzyki. Podawać natychmiast.

Smacznego :)

Tę piękną deska do krojenia w kratkę, którą widzicie na zdjęciach, dostałam od sklepu internetowego Rossi.pl

12 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Do dzieła - nie jest wcale takie trudne do zrobienia ;)

      Usuń
  2. O matko! jak to ciacho nas kusi a jeszcze nigdy się nie zdecydowałyśmy na nie :/

    OdpowiedzUsuń
  3. Zabieram się za te ciastka od pewnego czasu i jakoś nie mogę się w końcu zmotywować do zrobienia. Cudnie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też się za nie zabieram i zabieram, i zabrać nie mogę... A wygląda fenomenalnie :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz! :)
Zapraszam również serdecznie do obserwowania bloga w Google+ oraz śledzenia na facebooku!

Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia :)