środa, 11 marca 2015

Sernik na zimno na czekoladowym spodzie

Biszkopt genueński. Takie cudo pieczone bez proszku do pieczenia za to z topionym masłem. Idealnie kakaowy, wspaniale komponuje się z waniliowym sernikiem na zimno.
Składniki:
Biszkopt:
3 duże jaja
1/4 szklanki drobnego cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
30 g roztopionego i przestudzonego masła
8 kostek gorzkiej czekolady rozpuszczonych w 1 łyżce mleka, przestudzone
1 łyżka kakao
szczypta soli
Sos kakaowy:
30 g roztopionego masła
2 łyżki kakao
2 łyżki zimnej wody
Masa serowa:
100 ml mleka
2 łyżki żelatyny
200 ml śmietany kremówki
100 g cukru pudru
600 g twarogu półtłustego lub tłustego potrójnie mielonego
ziarenka z 1 lub 2 lasek wanilii
2 łyżeczki aromatu waniliowego
2 łyżeczki cukru waniliowego

Biszkopt
Białka jaj ubijamy z drobnym cukrem i szczyptą soli na sztywno. Dodajemy po 1 żółtku i krótko miksujemy, tylko do połączenia składników. Wyłączamy mikser i dodajemy wszystkie pozostałe składniki, całość dokładnie mieszamy łyżką.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 20 minut, do suchego patyczka.

Sos kakaowy
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Pędzelkiem nakładamy na wystudzony biszkopt, równomiernie na całej powierzchni.

Masa serowa
Żelatynę dodajemy do gorącego mleka i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się.
Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Gdy będzie sztywna - dodajemy twaróg, ziarna wanilii, aromat waniliowy i cukier waniliowy oraz żelatynę rozpuszczoną w mleku - miksujemy całość krótko, żeby wszystkie składniki się połączyły i żeby za bardzo nie napowietrzać masy serowej.
Masę wylewamy na nasączony biszkopt. Wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny - najlepiej na całą noc.

Podajemy z rozpuszczoną gorzką czekoladą.

Smacznego :)

18 komentarzy:

  1. Świetny, uwielbiam serniki:)

    http://nataszabreakfast.blogspot.gr/?m=1

    OdpowiedzUsuń
  2. nie jadłam takiej wersji sernika, pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szalenie podoba mi się! :) Przepis fantastyczny na sernik, aż trzeba będzie go wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pięknie!!! Nie jadłam, chętnie wypróbuję;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda naprawdę niesamowicie! Gratuluję!

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam.

    A można wiedziec na jaką tortownicę te proporcje? Bo nie widzę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja ma 24 cm.
      Jeśli zrobi się w mniejszej, to ciasto będzie wyższe i może wymagać ciut dłuższego pieczenia (trzeba to sprawdzić patyczkiem), jeśli w większej - ciasto będzie niższe i z tej opcji bym raczej zrezygnowała :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz! :)
Zapraszam również serdecznie do obserwowania bloga w Google+ oraz śledzenia na facebooku!

Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia :)