niedziela, 22 marca 2015

Makaron ze śmietanowym sosem cytrynowym

Czy Wy też tak macie, że któregoś dnia okazuje się, że na Waszej półce są książki o których nie macie pojęcia skąd się wzięły? Mam nadzieję, że tak, bo to by oznaczało, że to nie tylko ja mam ten problem ;)
Znalazłam zatem książkę o makaronach. 127 stron przepisów tylko na kluchy! Czy może być coś piękniejszego? :>
Ostatnimi czasy na jedzenie (a jego przygotowanie to już tym bardziej) mam niewiele czasu. Ten makaron wpadł mi w oko i wykorzystałam drzemkę Szefowej, żeby go zrobić. Jest pyszny!

Składniki (proporcje dla 2 osób):
makaron spaghetti - ok. 250 - 300 g
1/2 szklanki bulionu drobiowego
1/2 szklanki śmietany kremówki
skórka starta z 1 cytryny
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka drobno siekanej natki pietruszki bądź 1 łyżka suszonej pietruszki
sól, pieprz do smaku

Makaron gotujemy według zaleceń producenta.

W czasie gotowania się makaronu (liczę ok. 10 minut) robimy sos. W rondelku dokładnie mieszamy bulion, śmietanę kremówkę, skórkę z cytryny i sok z cytryny. Doprowadzamy całość do wrzenia, po  czym zmniejszamy temperaturę i od czasu do czasu mieszając doprowadzamy do zgęstnienia sosu. Na koniec dodajemy natkę pietruszki i doprawiamy do smaku.
Do sosu wrzucamy ugotowany makaron i... już!

Smacznego :)

10 komentarzy:

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz! :)
Zapraszam również serdecznie do obserwowania bloga w Google+ oraz śledzenia na facebooku!

Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia :)