Pozostaję w klimacie serniczków - ostatnio były mini serniczki z kakaowymi markizami i czekoladą, dziś bananowe na czekoladowym spodzie z wiórkami czekoladowymi i bitą śmietaną. Pycha! :)
Składniki (na 8-9 sztuk):
100 g czekoladowych herbatników lub markiz
40 g roztopionego masła
Masa serowa
1 kostka (250 g) twarogu tłustego lub półtłustego dokładnie zmielonego
1/4 szklanki kwaśnej śmietany
2 duże łyżki cukru
1 jajko
1 duży banan
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
Dodatkowo:
Płatki czekoladowe
Śmietana kremówka (30 lub 36%) - ok. 250 ml
Herbatniki lub markizy dokładnie mielimy na drobny piasek. Dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy, po czym wylepiamy dno papilotek i wkładamy do lodówki na min. 15 minut.
Wszystkie składniki masy serowej wkładamy do miski (banana dokładnie rozdrabniamy widelcem), dodajemy płatki czekoladowe lub pokrojoną w drobną kostkę czekoladę (polecam gorzką!) i mieszamy wszystko dokładnie ręcznie bądź przy pomocy miksera, tylko do połączenia się składników. Przelewamy masę na schłodzony spód do ok. 3/4 papilotek.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 20-25 minut.
Po upieczeniu chłodzimy.
Przed podaniem ubijamy śmietanę kremówkę - ja ubiłam bez dodatku cukru, ale możecie dodać trochę cukru pudru.
Smacznego :)
Śliczne mini serniczki, uwielbiam banany w wypiekach :)
OdpowiedzUsuńJa też lubię :)
Usuńulala.. cudeńka, małe, ale słodkie i pyszne :)
OdpowiedzUsuńI to jak! Na jeden kęs w sam raz :)
UsuńMniam, wyglądają na pyszne:)
OdpowiedzUsuńDziękuję, wyszły naprawdę dobre :)
Usuń