Składniki:
Ciasto:
250 g mąki (najlepiej krupczatki)
50 g cukru pudru
150 g masła
1 żółtko
2 łyżki śmietany 18%
Masa czekoladowa:
150 g masy kajmakowej powstałej z ugotowanego mleka skondensowanego lub gotowej masy
2 tabliczki gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
ok. 2 garści bakalii
Mąkę
dokładnie wymieszać z cukrem pudrem. Dodać żółtko, śmietanę i pokrojone
w kostkę masło. Wszystkie składniki dokładnie posiekać i zagnieść
jednolite,
zwarte ciasto. Ciasto owinąć w folię i odłożyć do lodówki na godzinę.
Ciasto
rozwałkować, uformować prostokąt pozostawiając więcej ciasta na bokach
(żeby masa się nie wylała) lub zawinąć doklejając do ciasta. Wstawić do
piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 minut aż ciasto się
zarumieni.
Masę kajmakową (kupioną gotową w puszce lub
uzyskaną poprzez gotowanie mleka skondensowanego przez ok. 25 godziny)
dokładnie mieszamy z rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Studzimy i
przelewamy na wystudzony wcześniej spód. Zdobimy bakaliami.
Smacznego! :)
Śliczny ci wyszedł, czekoladowy najlepszy <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMazurek niczym z cukierni :) Pychotka.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńi następna masa na mazurek. Teraz muszę tylko wybrać, ciemną chcę, czy może jasną :)
OdpowiedzUsuńKochana! Zdrowych i radosnych Świąt!
OdpowiedzUsuń