czwartek, 2 kwietnia 2015

Mazurek czekoladowy

 
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki (najlepiej krupczatki)
50 g cukru pudru
150 g masła
1 żółtko
2 łyżki śmietany 18%
Masa czekoladowa:
150 g masy kajmakowej powstałej z ugotowanego mleka skondensowanego lub gotowej masy
2 tabliczki gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
ok. 2 garści bakalii
Mąkę dokładnie wymieszać z cukrem pudrem. Dodać żółtko, śmietanę i pokrojone w kostkę masło. Wszystkie składniki dokładnie posiekać i zagnieść jednolite, zwarte ciasto. Ciasto owinąć w folię i odłożyć do lodówki na godzinę.
Ciasto rozwałkować, uformować prostokąt pozostawiając więcej ciasta na bokach (żeby masa się nie wylała) lub zawinąć doklejając do ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 minut aż ciasto się zarumieni.
Masę kajmakową (kupioną gotową w puszce lub uzyskaną poprzez gotowanie mleka skondensowanego przez ok. 25 godziny) dokładnie mieszamy z rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Studzimy i przelewamy na wystudzony wcześniej spód. Zdobimy bakaliami.

Smacznego! :)

6 komentarzy:

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz! :)
Zapraszam również serdecznie do obserwowania bloga w Google+ oraz śledzenia na facebooku!

Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia :)