wtorek, 28 kwietnia 2015

Koktajl truskawkowy z wanilią, miodem, cynamonem i amarantusem

W ostatnim czasie słowa "bez glutenu" pojawiają się bardzo często. Amarantus może z powodzeniem zastępować mąkę (ale nie do wszystkich wypieków).
100 g amarantusa zawiera aż 17 g białka 65 g węglowodanów i 7,5 g tłuszczy, przy czym głównie nienasyconych kwasów tłuszczowych. Te małe niepozorne ziarenka są naprawdę zdrowe!
Wrzuciłam parę łyżek do koktajlu i... wyszedł super :)
 
Składniki:
300 g jogurtu naturalnego, najlepiej płynnego (nie gęstego)
300 g truskawek
2 łyżki miodu
1/2 łyżeczki cynamonu
1/3 ziarenek z laski wanilii lub 1 łyżka aromatu waniliowego
5 łyżek amarantusa

Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze lub wysokim naczyniu i dokładnie blendujemy.

Smacznego :)
Na moim obrusie potrawa z amarantusem

12 komentarzy:

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz! :)
Zapraszam również serdecznie do obserwowania bloga w Google+ oraz śledzenia na facebooku!

Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia :)