czwartek, 19 września 2013
Czekoladowe ciastka z chilli
Gdy zrobiłam je pierwszy raz wszyscy podchodzili do nich z mieszanymi uczuciami. Od tego czasu robię je dość często, bo to chyba ulubione ciastka mojej Teściowej :) Ostatnio bardzo zasmakowały też u mnie w pracy!
Składniki:
1/2 kostki masła (100 g)
1/3 szklanki brązowego cukru
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki gorzkiego kakao
2 łyżki cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki chilli (można dodać ewentualnie 1 płaską łyżeczkę drobno posiekanego świeżego chilli)
5 łyżek golden syrupu (można zastąpić go miodem)
1 tabliczka gorzkiej czekolady
Mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, cukier, kakao i sodę oczyszczoną dokładnie wymieszać. Dodać masło, golden syrup i chilli i dokładnie zagnieść. Do ciasta dodać czekoladę pokrojoną w kostkę i jeszcze raz zagnieść.
Z tak wyrobionego ciasta formować niewielkie kule i układać na blaszce w dość dużych odstępach - ciastka się troszkę rozlewają w trakcie pieczenia.
Piec ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Zdejmować z blaszki po ostygnięciu i stwardnieniu.
Ciastka się dobrze przechowują, dlatego można je schować do metalowej puszki i podkradać co jakiś czas.
Swojego czasu robiłam je też z pieprzem (2-3 łyżeczki mielonego pieprzu zamiast chilli) oraz imbirem (3-4 łyżeczki startego imbiru), ale najbardziej smakują te z chilli.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
czasem nie typowe połączenia są najbardziej zaskakujące! :)
OdpowiedzUsuńPołączenie jest naprawdę zaskakujące, ale pyszne! Polecam! :)
Usuńciekawe połączenie, szkoda, że mam tylko płatki chili :(
OdpowiedzUsuńSpróbuj utrzeć te płatki na bardzo drobny pył i dodaj :)
UsuńNaprawdę polecam! :)
To jest coś czego na pewno spróbuję!
OdpowiedzUsuńNowy post: http://oligatorka.blogspot.com/2013/09/jesienny-manicure.html