Ciasto jest pyszne - kruche, lekko cytrynowe, z owocami i w dodatku nie jest bardzo słodkie.
Składniki
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
250 g masła
4 łyżki cukry pudru
6 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2,5 łyżki kakao
szczypta soli
Pianka:
6 białek
180 g cukru
100 g rozpuszczonego i schłodzonego masła
2 opakowania budyniu waniliowego
1,5 łyżki cukru waniliowego
sok z 1/2 limonki (wcześniej ją sparzyć)
Dodatkowo:
borówki - ja dałam jeszcze poziomki i jagody
cukier puder do posypania
Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, sól i kakao mieszamy w misce. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i zagniatamy ciasto dodając po 1 żółtku. Wyrobione, jednolite ciasto dzielimy na 2 części w proporcji 1/4 do 3/4, każdą z tych części owijamy w spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 1,5-2 godziny.
Po 1,5-2 godzinach wykładamy blaszkę papierem do pieczenia i ścieramy na nią, na tarce o dużych oczkach, zamrożone 3/4 ciasta. Delikatnie ubijamy wszystko na dnie formy. Następnie przygotowujemy piankę: ubijamy na sztywno białka dosypując do nich w trakcie ubijania po trochu cukru. Dalej miksując dodajemy 2 opakowania budyniu waniliowego, cukier waniliowy i sok z limonki.Przestajemy miksować i dodajemy masło, mieszając je delikatnie z masą za pomocą trzepaczki. Masę wylewamy na ciasto, dodajemy borówki i na wierzch ścieramy pozostałą 1/4 część zamrożonego ciasta.
Pieczemy ok 50-60 minut w temperaturze 180 stopni (z termoobiegiem) lub 190 (bez termoobiegu).
Podajemy posypane cukrem pudrem.
Smacznego :)
fajne ciasto, wygląda bardzo smacznie!
OdpowiedzUsuńZapraszam do udziału w konkursie - http://myszkagotuje.blogspot.com/2013/09/imprezowy-konkurs.html
Ciasto jest naprawdę bardzo smaczne, polecam spróbować :)
UsuńPozdrawiam :)
Wygląda niezwykle apetycznie! Częstuję się kawałkiem;)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bardzo puszyście - na pewno musiało smakować świetnie.
OdpowiedzUsuńMogą być mrożone owoce?
OdpowiedzUsuńMogą, mogą. Tylko dodać zamrożone :)
Usuń