Czy u Was w domach też był taki przesąd, że jak się do biszkoptu mąki nie wmiesza ręcznie do tego mieszając go cały czas w jedną stronę to biszkopt opadnie i będzie w nim piękny zakalec? U mnie tak było. Ale wiecie co? To nieprawda :)
A wykorzystując ostatnie w tym sezonie wiśnie powstał niski biszkopt z wiśniami.
Składniki:
4 duże jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok. 400 g wiśni - mogą być również inne owoce
Jajka ubić dosypując po trochu cukru aby uzyskać kogel mogel. Dodać cukier waniliowy i proszek do pieczenia, a na końcu mąkę.
Blachę natrzeć masłem i wysypać bułką tartą.
Ciasto wylać na blaszkę - ja użyłam do upieczenia tego ciasta niskiej blaszki, takiej, jaka jest zazwyczaj dołączana do piekarnika przy zakupie. Piec około 30-40 minut w temperaturze 170 stopni do suchego patyczka - proszę kontrolować, bo ze względu na to, ze ciasto jest niskie, będzie się piekło szybkiej niż wylane do wyższej blachy.
Smacznego :)
wygląda smacznie ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Szybkie, łatwe i przyjemne :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń