czwartek, 10 kwietnia 2014

Rurki ptysiowe

Lubicie rurki ptysiowe? Ja uwielbiam. Nie kupuję ich, bo pochłonę każdą ilość, ale kiedyś pokusiłam się o ich zrobienie i... zniknęły jeszcze szybciej niż te sklepowe!
Składniki:
szklanka wody
1/2 kostki masła
1 szklanka mąki pszennej
4 całe jaja
szczypta soli
Dodatkowo:
brązowy cukier, czekolada, dżem czy co dusza zapragnie :)

W garnku zagotowujemy wodę z masłem i szczyptą soli. Do gotującego się płynu dodajemy mąkę i energicznie mieszamy trzepaczką, tak, aby mąka się nie przypaliła, a ciasto nie miało grudek. Ciasto jest gotowe, gdy podczas mieszania odchodzi od ścianek garnka.
Masę odstawiamy do ostygnięcia.
Do ostudzonego ciasta dodajemy po 1 jajku i miksujemy. Masa ma być gładka.

Ciasto przekładamy do worka cukierniczego zakończonego tylką (bez tylki też wyjdą). Wyciskać paski na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed pieczeniem posypać grubym brązowym cukrem. Piec w temperaturze 200 stopni przez 25-30 minut.

Wystudzić i... smacznego :)
Przepis pochodzi z książki Macieja Kuronia „Kuchnia polska”

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz! :)
Zapraszam również serdecznie do obserwowania bloga w Google+ oraz śledzenia na facebooku!

Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia :)