Pascha to tradycyjna rosyjska lub ukraińska słodkość, przygotowywana z twarogu, śmietany, masła, miodu, jajek, wanilii i bakalii, które symbolizują bogactwo i dobrobyt. Paschę jada się na Wielkanoc i w zasadzie można powiedzieć, że to po prostu miodowy sernik na zimno :)
Przepis na paschę jest lekko oszukany. Najlepsza pascha wychodzi z robionego w domu twarogu z mleka niepasteryzowanego i tak powinno się ją robić, ale można iść troszkę na łatwiznę i zrobić z tłustego twarogu.
Składniki:
800 g tłustego twarogu (zmielonego trzykrotnie - ja to robię blenderem :D)
kostka masła
200 g miodu
3 żółtka
laska wanilii
250 ml kremówki
skórka starta z 1 cytryny
skórka pomarańczowa
kruszone orzechy, migdały, pokrojone w kostkę morele, rodzynki - wedle uznania, około szklanki
W rondelku podgrzewamy i ucieramy żółtka z miodem i śmietaną mieszając cały czas przez około 20 minut, do czasu aż masa zgęstnieje.
Zdejmujemy rondelek z ognia, dodajemy ziarenka z 1 laski wanilii, pokrojone w kostkę masło i mieszamy. Jak masło się rozpuści, dodajemy zmielony twaróg, jak masa zrobi się gładka, to dodajemy startą skórkę z cytryny, skórkę pomarańczową i bakalie.
Naczynie, w którym będzie miała być pascha wykłada się czystą ściereczką i przelewa na nią masę, po czym wstawia się na parę godzin/całą noc do lodówki.
Rano wyjmujemy, przekładamy na paterę... i już :)
Smacznego :)
Nigdy nie jadłam i właśnie się zastanawiam dlaczego bo wygląda mega apetycznie!
OdpowiedzUsuńp.s zapraszam do udziału w konkursie :
http://myszkagotuje.blogspot.com/2014/04/konkurs.html
No to mam inspirację na Wielkanoc :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda :) Bardzo rzadko mam okazję jeść paschę ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie http://wenus-lifestyle.pl/2014/04/jajka-sadzone-z-czekolady/