piątek, 8 sierpnia 2014

Szybkie ciasto z brzoskiwiniami

Jak część z Was widziała na moim profilu na facebooku - dostałam ostatnio od Babci pełną torbę brzoskwiń z przydomowego sadu. Część z nich zostanie przerobiona na mus i dżem, ale parę od razu wylądowało w cieście :)

Ciasto jest bardzo proste do zrobienia i nie wyobrażam sobie, że mogłoby nie wyjść ;)
 
Składniki:
150 g miękkiego masła
50 g cukru pudru - może być brązowy, ja użyłam zwykłego, białego
2 jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 duże łyżki kwaśnej śmietany 
150 g (szklanka) mąki
ok. 300-400 gram brzoskwini

Masło ucieramy z cukrem pudrem na białą masę. Dodajemy jajka, cukier i aromat waniliowy, proszek do pieczenia i kwaśną śmietanę i wszystko dokładnie miksujemy. Powoli dosypujemy mąkę i łączymy wszystkie składniki.
Całość przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy brzoskwinie pokrojone w ćwiartki.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut, do suchego patyczka.

Smacznego :)
 

5 komentarzy:

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz! :)
Zapraszam również serdecznie do obserwowania bloga w Google+ oraz śledzenia na facebooku!

Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia :)