Żar leje się z nieba, a za mną nadal 'chodzą' cytryny! Woda z cytryną już nie działa, domowa mrożona herbata z mnóstwem cytryn i limonek również... co robić?
A odpowiedzią jest sorbet! Pyszny, zimny, idealny!
Ja zrobiłam od razu z podwójnej porcji... na wszelki wypadek ;)
1/2 szklanki mineralnej wody gazowanej lub napoju typu sprite (wtedy polecam dodać mniej cukru)W rondelku wymieszać skórkę startą z cytryny z wodą i cukrem. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez parę minut, aż cukier się całkowicie rozpuści, a woda się trochę wygotuje. Zdjąć z ognia i wystudzić.Do tak przygotowanego syropu dodać sok z cytryny raz wodę mineralną gazowaną. Zamrozić w maszynce do lodów zgodnie z instrukcją bądź włożyć do zamrażarki i mrozić przez około 3 godziny, co 30-40 minut wyjmować i całość mieszać.
Z moimi ulubionymi paluszkami miętowymi :))
Sorbet cytrynowy idelanie się sprawdzi na upały:) Przepis do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńŚwietne, orzeźwiające! :)
OdpowiedzUsuńidealnie schładza w takie gorące dni :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do siebie!
Idealne na dzisiejszą pogodę! :)
OdpowiedzUsuńMusi niesamowicie orzeźwiać, pycha :)
OdpowiedzUsuńKurde, robię - zobaczymy, co wyjdzie.
OdpowiedzUsuńJak to co - pyszny sorbet! :))
OdpowiedzUsuńPowodzenia i daj proszę znać jak efekt :)
Ile taki sorbet może być w zamrażarce?? po upływie około 3h od włożenia do lodówki??
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Kasia
U mnie wytrzymuje max 2 tygodnie, bo tak mi smakuje ;)
Usuńczy przepis się sprawdza bez użycia maszynki do lodów? :D
OdpowiedzUsuńOczywiście! Ja do zrobienia sorbetu nie używam maszynki :)
Usuńwygląda smacznie , ile wychodzi tego sorbet bo potrzebuje zrobić dla 5 osób?
OdpowiedzUsuńDla 5 osób zrobiłabym z podwójnej lub potrójnej porcji.
Usuń