środa, 26 listopada 2014

Szarlotka sypana

Wyobrażacie sobie ciasto bez zagniatania, ugniatania, mieszania, miksowania, itd?
Ja już tak - ono istnieje i jest naprawdę dobre! ;)
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg jabłek, startych na tarce o grubych okach
1 łyżeczka cynamonu
150 g masła (3/4 kostki)

W misce mieszamy mąkę z kaszą manną, cukrem i proszkiem do pieczenia - całość dzielimy na 3 części.

Starte jabłka mieszamy z cynamonem i całość dzielimy na 2 części,

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wysypujemy równomiernie 1 z 3 części suchych składników. Na to wykładamy równomiernie połowę jabłek, na to znowu warstwę sypką, jabłka i ostatnią warstwę sypką. Na wierzch ścieramy masło i rozkładamy cienką warstwą na wierzchu ciasta.

Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 60 minut.
Masło topiąc się zespoli wszystkie warstwy.

Smacznego :)

12 komentarzy:

  1. Widzę ją kolejny raz. :) Myślę, że najpóźniej w przyszłym tygodniu zagości na moim blogu. :))

    Piękna Ci wyszła. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie szybkie i z pewnością równie smaczne! :) Pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja ciągle mam obiekcje, aby ją zrobić! A u Ciebie taka udana ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie ją zrób! Nawet moja Babcia chciała przepis, a to już coś oznacza, prawda? ;)
      Jest bardzo prosta i jak widać - wychodzi :)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  4. domowa szarlotka to dopiero rarytas! :) zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html

    OdpowiedzUsuń
  6. No ja też nie jestem do takiego pieczenia przekonana.......

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takiego, czyli? Chodzi o to, ze nie zagniata się ciasta, tylko wysypuje poszczególne składniki? Jeśli tak - nie ma się czego bać, bo jak widać na zdjęciach - wychodzi :)

      Usuń
  7. mam podobny przepis na podobną szarlotkę i jest smaczna!
    Łatwa w przygotowaniu i zawsze wychodzi :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Też muszę w końcu kiedyś takie zrobić:) Tobie wyszło cudnie :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz! :)
Zapraszam również serdecznie do obserwowania bloga w Google+ oraz śledzenia na facebooku!

Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia :)