środa, 18 marca 2015

Jagodowy mus z kaszy manny

I zawsze ten dylemat: co zrobić do jedzenia, kiedy odwiedza mnie osoba na diecie...
Szybki rzut oka na lodówkę i... ciasto czekoladowe odpadło ;) Za to wygrzebałam z zamrażarki końcówkę jagód (trzeba zrobić miejsce na nowy sezon ;)) i kaszę mannę z półki i powstał ten deser. Jak jeszcze wymyślę czym można zastąpić kremówkę... ;)
 Składniki:
1 i 1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki kaszy manny
2 łyżki miodu (można dać więcej, jeśli lubicie słodsze)
50 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
1/2 szklanki jagód (odłożyć część do dekoracji)

Mleko stawiamy na kuchence i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, dodajemy kaszę mannę i cały czas mieszając gotujemy na małym ogniu jeszcze przez ok. 8-10 minut. Jeśli macie ochotę - można dodać do kaszy manny łyżkę masła, ja nie dodałam (patrz: dieta ;)).
Kaszkę przełożyć do misy miksera, dodać miód i ubijać przez ok. 5 minut na dużych obrotach miksera - masa powinna się zrobić puszysta.
W drugiej misce ubić śmietanę kremówkę na sztywno, dodać do puszystej kaszy manny.

Tak przygotowaną część masy przełożyć do pucharków. Do pozostałej masy dodać jagody, zmiksować i wylożyć do pucharków.
Posypać jagodami i... smacznego :)

20 komentarzy:

  1. Świetny pomysł, bardzo chętnie wykorzystam

    OdpowiedzUsuń
  2. na pewno wypróbuje, czekam aby do lata na świeże owoce :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszny, delikatny deser i do tego jak pięknie podany :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ślicznie, jak uroczo to wygląda :) Chcę to jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  5. o mamo.. czy na diecie czy nie- chciałabym być Twoim gościem :D mniaaam!

    OdpowiedzUsuń
  6. O matko! Chętnie bym to zjadła! Podaj tylko adres, będę u Ciebie za 5 minut :)
    Wygląda pysznie :3
    Www.milleremilia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz! :)
Zapraszam również serdecznie do obserwowania bloga w Google+ oraz śledzenia na facebooku!

Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia :)