piątek, 27 marca 2015

Pascha

 
Składniki:
500 g tłustego twarogu potrójnie mielonego
3 żółtka
150 g cukru
150 ml śmietany 30 lub 36%
100 g masła
1 laska wanilii
skórka starta z 1 pomarańczy
skórka starta z 1 cytryny
ok. 2/3 szklanki pokrojonych migdałów, orzechów i bakalii


Żółtka utrzeć z cukrem i ziarnami z laski wanilii. Miksując dalej dodać śmietanę.
Naczynie w którym miksowaliśmy w/w składniki stawiamy na większym naczyniu z gotującą się wodą, tak, aby woda z większego garnka nie dotykała naczynia z ubitymi jajkami. Ubijać ok. 10-15 minut aż masa zgęstnieje.

Gdy masa zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i dodajemy po trochu masło i po łyżce sera. Gdy całość będzie jednolita i gładka dodajemy skórkę pomarańczową, skórkę z cytryny, migdały, orzechy i bakalie i dokładnie wymieszać.
Masę przekładamy do formy wyłożonej gazą lub bawełnianą ściereczką. Ściereczkę zawijamy na górze masy i wkładamy najlepiej na 12 godzin do lodówki.
Po stężeniu odwracamy na talerz i ściągamy gazę/ściereczkę.


Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. Miałam w tym roku robić, ale że nie mogę sama jej jeść to nie zrobię ;)
    Wyszła ci wspaniała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam paschy. Może spróbuje zrobić? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda fantastycznie! Aż czuję te mniamuśne aromaty! ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz! :)
Zapraszam również serdecznie do obserwowania bloga w Google+ oraz śledzenia na facebooku!

Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia :)