wtorek, 19 listopada 2013

3 razy burak cukrowy. Nr 1: Ciasto z buraków cukrowych

W tym tygodniu pojawią się 3 przepisy - każdy na coś z buraków cukrowych.

Historia o tym dlaczego w ogóle pojawiły się w mojej kuchni buraki cukrowe już pojutrze, a tymczasem zapraszam na spotkanie z bohaterem.
 
Ciasto nie jest bardzo słodkie, jest bardzo mokre w środku i ma bardzo specyficzny smak - jak zresztą wszystkie propozycje z buraków cukrowych :)

Składniki:
1 mały burak cukrowy (mały, co znaczy ważący do kilograma, a jeszcze lepiej: max 0,5 kg)
4 jajka 
1/3 szklanki cukru pudru
łyżka cukru waniliowego
szklanka oleju
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu 
szczypta soli

Buraka obrać, pokroić w kostkę i ugotować, aż będzie miękki. Ostudzić* i zmielić blenderem na papkę.
W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem i odrobiną soli
Jajka ubić do białości z cukrem pudrem. Dodać olej i zmiksować do połączenia, po czym wsypywać powoli wymieszane w drugiej misce suche składniki. Dodać 2 szklanki papki buraczanej i wszystko dokładnie połączyć.
Przelać do foremki. Piec około 50 minut w temperaturze 190 stopni.


*mielenie czegokolwiek ciepłego sprawia, ze ostrza nożyków się bardzo tępią - dotyczy to blendera, robota kuchennego, maszynki do mięsa, etc.

Smacznego :)

Zapraszam po więcej na profil Ewa Kuchennie na facebooku: KLIK

Jako, że dostałam parę pytań odnośnie wzoru na cieście - nie robiłam go sama, powstał dzięki foremce SOCKERKAKA z IKEA

9 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy ten przepis, zdaje się, że będę mogła sobie "załatwić" takiego buraka więc chętnie wypróbuję. Czekam też na kolejne przepisy.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na Mazowszu w okolicach Glinojecka można próbować zdobyć buraki :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Intrygujące :) Ja nigdy buraków cukrowych w kuchni nie gościłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyjaśnienie jak burak znalazł się w mojej kuchni będzie w czwartek, zapraszam :)

      Usuń
  3. coś nowego! jak tylko wejdę w posiadanie buraka cukrowego, zabieram się do roboty! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Buraki mają BARDZO specyficzny smak i zapach i nie wychodzi bardzo słodkie.
      Przyznam szczerze, że mnie nie urzekło, ale spróbować warto - dla samego poznania smaku :)

      Usuń
  4. Nigdy nie jadłam niczego z buraka cukrowego ! Więc dla mnie to zaskakujący przepis. Ciasto wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz! :)
Zapraszam również serdecznie do obserwowania bloga w Google+ oraz śledzenia na facebooku!

Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia :)