Składniki (na 8-10 sztuk):
1 i 2/3 szklanki mąki
1/4 szklanki drobnego cukru
50 g miękkiego masła, posiekanego w kostkę
1 duże jajko
100 ml mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
dodatki wedle gustu: u nas były żurawiny, można dodać też suszonych moreli, rodzynek, itp.
Przygotować 2 miski i nastawić piekarnik na 220 stopni.
W jednej misce dokładnie ubić jajko, dodać mleko i dokładnie wymieszać.
W drugiej przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli. Dodać masło i dokładnie wymieszać. Dolać do tego 3/4 składników z drugiej miski (mleko z jajkiem), wsypać ulubione dodatki i zagnieść ciasto.
Na stolnicy posypanej mąką rozwałkować ciasto na grubość ok. 1,5-2 cm, wycinać ciastka, układać na papierze do pieczenia, posmarować resztką mieszanki jajeczno-mlecznej.
Piec około 10-12 minut.
Podawać z dżemem, bitą śmietaną, kakao.
Smacznego :)
pyszne scones na śniadanie, jestem za! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam zatem na śniadania :))
Usuńuwielbiam scones w każdej postaci! ;)
OdpowiedzUsuńJak z żurawiną, to dla mnie idealne :)
OdpowiedzUsuńAle to smacznie wygląda! Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji kulinarnej! Pozdrawiam z Doliny smaków!
OdpowiedzUsuń