Składniki:
200 g mąki
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (już niedługo pojawi się przepis na domowej roboty cukier waniliowy i ekstrakt waniliowy! :))
50 g gorzkiego kakao dokładnie rozpuszczonego w 1/2 szklanki wody
1/2 szklanki jogurtu naturalnego gęstego wymieszana z 1/2 szklanki wody
120 g masła
150 g cukru białego
200 g cukru muscovado jasnego
2 jajka
200 lub 400 ml śmietany kremówki *
W naczyniu dokładnie wymieszać mąkę, sodę oczyszczoną i sól.
Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Powoli dodawać cukier, na przemian biały i muscovado. Dodać po kolei jajka cały czas ucierając na średnich obrotach. Dodać kakao rozpuszczone w wodzie (musi być przestudzone), maślankę wymieszaną z wodą i stopniowo dodawać mąkę. Wszystko dokładnie zmiksować.
Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy* - ja użyłam tej o średnicy 24 cm. Przelać ciasto i piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut do suchego patyczka.
Ubić śmietanę, wyłożyć na wierzch na przestudzone ciasto i włożyć na parę godzin do lodówki.
*jeśli chcemy przełożyć ciasto śmietaną, to lepiej piec je w 2. blachach i użyć 400 ml śmietany. Jeśli tak jak ja, wolicie nie przekładać ciasta - 200 ml śmietany w zupełności wystarczy.
Smacznego :)
Zapraszam po więcej na profil Ewa Kuchennie na facebooku: KLIK
Apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńnabrałam ochoty na ten krem :)
OdpowiedzUsuńDiabelnie pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńDiabelnie kuszace!
OdpowiedzUsuńZawsze chciałam spróbować tego ciasta :)
OdpowiedzUsuń