środa, 27 listopada 2013

Kuchnia Lidla: Kruche rogaliki waniliowo - cynamonowe

Przyznam, że bardzo lubię przepisy z cukierni Lidla przygotowywane przez Pana Pawła.
Stąd też kolejny raz wykorzystuję przepis z ich strony.
 
Zaczynamy robienie rogalików od posypki, która pysznie pachnie!

Składniki:
Posypka:
100 g cukru
2 łyżki cukru waniliowego
1 łyżka cynamonu
1 laska wanilii

Cukier mieszamy z cukrem waniliowym, cynamonem i ziarenkami z 1 laski wanilii. Zamykamy wszystko w szczelnym słoiku, żeby zapachy się połączyły.
Ciasto:
150 g mąki
60 g zmielonych migdałów
40 g zmielonych orzechów laskowych
60 g cukru
100 g miękkiego masła
2 żółtka
1 laska wanilii

Na stolnicy dokładnie mieszamy mąkę z mielonymi migdałami,orzechami i cukrem. dodajemy pokrojone w kostkę masło, 2 żółtka i nasionka z 1 laski wanilii i dokładnie siekamy. Zagniatamy szybko ciasto, formujemy długi wałek, kroimy go na około 5-7 cm kawałki i nadajemy im kształt rogalików. Kładziemy na papierze do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 12-14 minut.

Po wyjęciu z piekarnika wszystkie rogaliki obtaczamy z obu stron we wcześniej przygotowanej posypce.
Rogaliki można przechowywać przez kilka dni, polecam trzymać je w zamkniętym pojemniku z posypką, która została nam po obtaczaniu ciasteczek - dzięki temu uzyskamy nieziemski zapach i aromat. Smacznego :)

Zapraszam po więcej na profil Ewa Kuchennie na facebooku: KLIK

3 komentarze:

  1. Fantastyczne rogaliki. Lubię takie zrobione szybko. Ale szybko też pewnie są zjadane? Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz! :)
Zapraszam również serdecznie do obserwowania bloga w Google+ oraz śledzenia na facebooku!

Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia :)